SJEĆANJE

Boro Krivokapić o odnosu Petrovića prema manjinama i manjina prema Crnoj Gori

Boro Krivokapić bio je jedan od najvećih jugoslovenskih i crnogorskih novinara

Boro Krivokapić. Agencije

Antena M / Avaz.ba

29.8.2020

Boro Krivokapić bio je jedan od najvećih jugoslovenskih i crnogorskih novinara. Iako je veći dio životnog i radnog vijeka proveo u Beogradu, Crnu Goru znao je u dušu i u svaku stranicu njene istorije.

U prvom gostovanju u Živoj istini, gotovo davne 2012. izgovorio je rečenice koje su već morale biti u udžbenicima za crnogorske osnovce. Zašto? Zato što je kazao istinu, prijeko potrebnu današnjoj Crnoj Gori; istinu da je ovdje multivjerski i multietnički sklad dio viteške kulture, zapis u genu da se postuje čovjek i junak, bez obzira na naciju i vjeru. U Crnoj gori knjaza i kralja Nikole poštovanje manjina bilo je standard mnogo prije nego što je multikulturalnost ušla u rječnik zapadnih demokratija.

U "tradicionalnoj" Crnoj Gori nije bilo "lažnih ljudi" kao kolektiviteta. Postoje danas, svuda oko nas, lažni tumači herojskog perioda crnogorske istorije, onog vremena kad su se svjetska imena umjetnosti i politike nadmetala kako da opišu ili opjevaju "junake iz bajke" i njihovu neobičnu državu, nalik na mali, ali prkosni i neosvojivi "vojnički logor".

Boro Krivokapić umro je 2018. Sahranjen je u Podgorici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.