ODNOSI U REGIONU

Vučić: Šta je Srbija uradila Hrvatskoj i Crnoj Gori osim što ih je pretekla u svemu?

Naveo je i da Srbija u odnosu na sve zemlje regiona ima 61 posto stranih investicija

Aleksandar Vučić. Arhiv

Srna / A.K.

5.7.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je državno rukovodstvo dalo sve od sebe da Srbija ima najbolje odnose u regionu. U gostovanju na TV Happy on je govorio i o Hrvatskoj i Crnoj Gori. On smatra da će Srbija i Hrvatska morati da imaju bolje odnose, ako žele da oba naroda opstanu, jer imaju užasnu demografiju, ali je naglasio kako se kod Hrvatske vidi potreba da se sve vrijeme sa neke pozicije sile odnosi prema Srbiji.

– Natalitet je u padu i kod nas i kod njih. Ja sam ponosan na sve što sam uradio za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, to su naši građani. Ali vidite potrebu kod njih da reaguju, zamislite, Srbija neće da ih moli ni za šta. Pa nećemo, ako vi ne vidite interes da sarađujete sa nama, pa vi gubite. Da im se umiljavam zbog čega, zbog protjeranih 250.000 Srba? Da se izvinjavam zbog Jasenovca, Jadovna?! Zašto? Da bi napisali desetak pozitivnih tekstova o meni umjesto na stotine negativnih svaki dan?! I u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, i jednima i drugima su Srbija i Vučić na naslovnoj strani. A šta vam je Srbija uradila osim što vas je pretekla u svemu – pitao se Vučić.

Što se tiče odnosa sa Crnom Gorom, Vučić je upitao šta im je to Srbija loše učinila, te naveo kako je Crnoj Gori dala vakcine, predložila otvaranje granica, da tamo srpske kompanije otvore predstavništva.

– Jesmo li mi njima usvajali neku rezoluciju? Ne minimalizujem zločine u Srebrenici. Jesmo li mi nekom zabranili ulazak u zemlju kao što su oni Matiji Bećkoviću, Aleksandru Rakoviću? Kažu ja sam pokrenuo kampanju protiv Krivokapićeve djece što je suludo. Kada je moj sin išao u Crnu Goru slikali su ga i pratili na svakom koraku – rekao je Vučić.

Naveo je i da Srbija u odnosu na sve zemlje regiona ima 61 posto stranih investicija, da se polako vraćaju ljudi iz inostranstva, posebno obrazovani, ali ga brine natalitet u zemlji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.