POTPREDSJEDNIK VLADE

Abazović: U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg vanrednog i ničeg neuobičajenog

Đukanovićevo prisustvo će umanjiti mogućnost nekog incidenta, smatra Abazović

Dritan Abazović. Antena M

A. Ka. / Antena M

3.9.2021

Cilj vanredne pres konferencije GP URA nije sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost već tematska konferencija koja je zamišljena kao javna reakcija u susret ustoličenju mitropolita i svih događaja koji prate taj čin, kazao je predsjednik te partije i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

- Naša želja je da građane još jednom pozovemo na mir, toleranciju i suzdržanost. Svi treba sve da uradimo da zaštitimo državu i unaprijedimo. Lista "Crno na bijelo" podržava i pozdravlja sve apele međunarodnih partnera da se izbjegne svaki vid radikalizacije, a da se afirmišu evropske vrijednosti - kazao je on.

Odbrana nacionalnog interesa

Dodaje da je siguran da većina građana Crne Gore nije na strani nijednog ekstremizma.

- Do kraja ćemo stajati u odbrani svakog nacionalnog interesa Crne Gore. Razumijem sve tenzije i polemike, ali na nama je da zajednički stvorimo drutšvo u kome ce građani bez rastrikcija moći da koriste svoja prava - kazao je Abazović.

- U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg vanrednog i ničeg nauobičajenog - kazao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.

Mi moramo da garantujemo ustavna prava građanima - to je obaveza Vlade, dodao je on.

- Da li će neodgovorni pojedinac ili neodgovorna grupa da se pojavi - to ne može niko da isključi, ali u ovom trenutku cilj je da zajednički podstaknemo građane na suzdržanost.

Postoji, kaže on, određena zabrinutost.

- Da li je u prethodnom periodu bile smišljene propagande za podizanje tenzija - jeste. Da li iza tih medija stoje kriminalne grupe - da", kaže on. Ne mogu se procesuirati jer, kaže on, nema tužilaštva.

Sloboda vjeroispovijesti se, prema članu zakona, kaže Abazović ne može zabraniti, a okupljanje u nekim slučajevima - može.

Kaže da skup 5. septembra nije niko prijavio i da bi on, da je na mjestu Đukanovića, podnio zahtjev i naveo sebe kao organizatora skupa.

Đukanovićevo prisustvo će umanjiti mogućnost nekog incidenta, smatra Abazović.

- Mislim da se on tamo neće pojaviti.


Ustavna prava

Ograda ispred Cetinjskog manastira, kaže, nije postavljena zbog problema sa Komunalnom policijom.

 Država će preduzeti sve iz njene nadležnosti da se do kraja ispoštuju svačija ustavna prava, kaže on.

- Ne znam kako možemo da zabranimo nešto što se nije prijavilo - mi treba da zabranimo nešto čega nema - mi do nedjelje nećemo znati da li će ga biti - odgovara Abazović na novinarsko pitanje da li se razmatrala mogućnost zabrane skupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.