INTERVJU

Milenko A. Perović, predsjednik crnogorskog PEN centra za "Avaz": Narod dolazi pameti

Propast na terenu izazvale su lokalne novokomponovane nacionalističke “elite,” izazivajući već 30 godina stalno krizno stanje u većini državica nastalih od Jugoslavije, smatra Perović

Perović: Oni se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji. Arhiv

Piše: A. Bajramović

3.9.2021

Predsjednik crnogorskog PEN centra, doktor filozofije Milenko A. Perović nedavno je odbio poziv aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića da prisustvuje proslavi prve godišnjice nove vlasti Crne Gore, odgovorivši da to smatra teškom uvredom. Prof. Perović za “Avaz” komentira aktuelnu političku situaciju, koja je usijana nakon najave SPC-a da će, uprkos protestima građana, pa i poziva Skupštine Cetinja policiji da ovaj skup zabrani, novi mitropolit biti ustoličen u Cetinjskom manastiru.

Proces stvaranja

Kako biste opisali trenutno stanje u Crnoj Gori i je li inauguracija mitropolita Joanikija na Cetinju samo vjerski čin ili nešto mnogo veće i važnije?

- Velikosrpski imperijalizam u procesu pokušaja stvaranja “srpskog sveta”, tj. utješne varijante “Velike Srbije”, odnio je privremenu pobjedu nad crnogorskim suverenizmom na prošlim parlamentarnim izborima. Izbori su bili nelegalni, nelegitimni i nemoralni, jer su tri pobjedničke koalicije - nazvao sam ih fašističkim falangama - uz ogromni novac i logistiku iz Beograda, a vjerovatno i iz Moskve, uz golemu pomoć Crkve Srbije, uspjele jedva pobijediti. Čak je i ta tijesna pobjeda obezbijeđena varanjem dijela suverenističkih glasača koji su glasali za URA-u. Vladu im je sastavljao pokojni mitropolit Amfilohije u manastiru Ostrog od apsolutno nekompetentnih amatera koji su za nepunu godinu uspjeli upropastiti sve čega su se dotakli u Crnoj Gori.

Inauguracija nije vjerski, nego politički čin velikog simboličkog značenja, kojim treba da se stvori iluzija da je Crna Gora pala na koljena pred velikosrpstvom. Cetinje i suverenistička Crna Gora odlučni su da brane svoje! Vučića, Porfirija i Joanikija to čini vrlo nervoznim pa se sve više prijeteći kostriješe. Međutim, gdje god je velikosrpstvo naletjelo na tvrdo, ustuknulo je! Nadam se da će tako biti i na Cetinju.

Odbili ste poziv premijera Krivokapića da prisustvujete obilježavanju godišnjice aktuelne vlade. Šta je nova vlast donijela Crnoj Gori?

Uništili sistem

- Tu skupinu zlih smetenjaka koji se lažno predstavljaju kao Vlada Crne Gore karakteriše potpuna nekompetentnost, ali i zaduženost od onih koji su ih doveli na vlast da nanesu što je moguće više štete Crnoj Gori. Oni se ponašaju kao slonovi u staklarskoj radnji, ali slonovi koji u svojim sićušnim mozgovima imaju instrukciju da - pod firmom “demontaže ranijeg koruptivnog režima” - demontiraju sve sfere državnog i društvenog života. Do sada su uništili prosvjetni i zdravstveni sistem, ekonomiju i finansije, diplomatiju, državnu administraciju od vrha do dna, javna preduzeća, vojsku i policiju. Agenciju za nacionalnu bezbjednost dali su u ruke srpskim i ruskim tajnim službama! Da nije bilo ovih potonjih kišnih talasa, i doslovno bi spalili sve što u Crnoj Gori može gorjeti!

Koordinacija na Balkanu

Postoji li koordinacija srpskih političara na Balkanu, vidite li sličnosti u njihovom djelovanju u Crnoj Gori i BiH?

- Koordinacija postoji od dokumenta iz 1844. godine koji se zove Garašaninovo “Načertanije.” Istorija Bosne i Hercegovine otad do danas bilježi sve moguće oblike permanentne agresije s Istoka, ali i sa Zapada. Samo u početku ona je imala oblik mirnog propagandističkog posrbljivanja pravoslavnih i pohrvaćivanja katoličkih Bošnjaka, ali i negiranja nacionalne, jezičke i kulturne posebnosti islamskih Bošnjaka. U formama tzv. mentalnog rata kao sistema mjera na posrbljujućoj “izmjeni samosvijesti” sličan proces se odvijao prema Crnoj Gori i Crnogorcima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.