PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Ne vjerujem da će mitropolit biti ustoličen na Cetinju sjutra

Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i da se vratimo pokušaju da kao zreli i odgovorni, ne samo politički, nego društveni činioci dođemo do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Đukanović:Jako važno je da pokušamo da popravimo to što su loši odnosi nataloženi u prošlim godinama. Printscreen

A. Č. / CDM

4.9.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je Televiziji Crne Gore da ne vjeruje da će se sutra desiti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

On je odgovarajući na pitanje šta će se desiti ako sutra mitropolit bude ustoličen na Cetinju rekao da ne vjeruje da će do toga doći.

- Zato nisam sklon da razmatram teorijske mogućnosti. Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i da se vratimo pokušaju da kao zreli i odgovorni, ne samo politički, nego društveni činioci dođemo do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori - naveo je Đukanović.

Doprinos smirivanju tenzija

Boravkom na Cetinju, kako je rekao, pokušava da doprinese smirivanju tenzija.

- Ovdje nisam kao neko ko staje na bilo koju stranu i konfrontira se sa nekom drugom stranom, ja sam predsjednik svih građana Crne Gore i svojim dolaskom na mjesto podginutih tenzija, mjesto gdje su se očigledno uskomešale strasti, ne bez razloga, pokušavam da doprinesem da osvtarimo svoje ciljeve na jedan primjeren način, da zaštitimo državu, a s druge strane da ne učinimo bilo kakav pogrešan korak zbog čega bi Crna Gora dugoročno ispaštala - kazao je Đukanović.

Na pitanje da li postoji tolerancija i da li postoji poziv da okupljeni odustanu od protesta odgovorio je da je na tu temu već kazao što je imao.

- Kazao sam da ovo nije pitanje intronizacije mitropolita srpske pravoslavne crkve, ovo je samo jedan od događaja u nizu kojim država Srbija i Srpska pravoslavna crkva kao instrument velikosrpskog nacionalizma pokušava da ponizi i pokušava da prisvoji Crnu Goru - naveo je Đukanović.

Uspotavljanje povjerenja

Naravno, kako je dodao, svako ko je nacionalno odgovoran pojedinac ima logičan otpor.

- Najlogičnije je da se taj otpor najstrastvenije ispoljava upravo u ovom gradu, u ovoj Prijestonici i to moramo svi razumjeti. Moramo razumjeti da se to ovdje ne može napraviti na silu. Moramo razumjeti da je potrebno biti mudar i na taj čin izmjestiti iz ovog grada ili odložiti sve to, kupiti neko vrijeme za resetovanje odnosa i za uspotavljanje povjerenja. Jako važno je da to razumijemo, da pokušamo da popravimo to što su loši odnosi nataloženi u prošlim godinama i da stvorimo uslove da kao civilizovani ljudi možemo obavljati svoje poslove, a da jedni druge ne ugrožavamo. Mislim da je to moguće, ali je samo potrebno sada na pravi način razumjeti da se suočavamo sa nečim što znači jedno realno opterećenje - istakao je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.