PROBLEM U ISPORUCI

Otkriveno kada će biti stabilizirano snabdijevanje gasom u Srbiji

Očekuje se da će od 16 sati biti stabilizirani svi sistemu u snabdijevanju gasom u Srbiji

Bulgartransgaz prekinuo transport prirodnog gasa. Agencije

A. Č. / Telegraf

1.11.2021

Bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopćio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, poslije pucanja plinovoda u blizini sela Vetrino na sjeveroistoku zemlje.

Tim povodom, oglasilo se i preduzeće „Srbijagas“ koje je saopćilo da je zbog havarije na plinovodu u Bugarskoj - interventno uvezlo 5 miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

Očekuje se da će od 16 sati biti stabilizirani svi sistemu u snabdijevanju gasom u Srbiji, dodaje se.

Radio Bugarsja prenosi da je 1. novembra u 3 sata ujutro pukla cijev na starom dijelu gasovoda Bulgartransgaza u ataru sela Vetrino ka Rumuniji. Transport prirodnog gasa u Rumuniju je automatski obustavljen u 3:15 sati, a isporuke u pravcu Srbije i Mađarske su obustavljene u 7 sati.

- „Srbijagas“ je osiguralo interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratit ćemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju - rekao je za „Telegraf“ generalni direktor, Dušan Bajatović.

Dodao je da je „Srbijagas“ u mogućnosti da intervenira i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.