SRBIJA

Policija kod murala ratnog zločinca Ratka Mladića

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za 9. novembar uklanjanje murala

Policija čuva mural. Nova.rs

A. Ka. / Nova.rs

9.11.2021

Nakon što je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila, pa otkazala uklanjanje murala osuđenom haškom zatvoreniku Ratku Mladiću i to zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo skup, jutros je kod murala na Vračaru u Beogradu stigla i policijska patrola. 

Policija je na licu mjesta vjerovatno kako bi spriječila eventualne sukobe i nemil scene zbog podizanja bespotrebnih tenzija a u vezi s likom ratnog zločinca na zidu. 

Mural sa likom Ratka Mladića, haškog osuđenika i bivšeg komandanta Vojske RS, osvanuo je nedavno na uglu ulica Alekse Nenadovića i Njegoševe, na Vračaru. Dan kasnije, nepoznata osoba docrtala je na Mladićevim rukama krv, aludirajući na zločine koji su počinjeni za vrijeme rata na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji najavila je za 9. novembar uklanjanje murala. Skup je prijavljen policiji, ali je morao biti otkazan, jer su organizatori iz MUP-a Srbije primili rješenje o zabrani skupa. U obrazloženju se navodi da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.