SASTANAK SA UN-OM

Ivica Dačić: Zločini moraju pred lice pravde i ne smiju se dijeliti na „naše i njihove“

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je na sastanku sa specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairimom Nderitu da politizacija i instrumentalizacija zločina stvara dodatne podjele

Dačić je rekao da je regionalna saradnja prioritet za Srbiju, koja je duboko posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

18.11.2021

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je na sastanku sa specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairimom Nderituda politizacija i instrumentalizacija zločina stvara dodatne podjele i ne doprinosi prevazilaženju problema.

- Svi koji su počinili zločine moraju biti identifikovani i izvedeni pred lice pravde, ali se zločini ne smiju dijeliti na `naše i njihove, rekao je Dačić.

On je istakao da postoje ozbiljni i teški problemi naslijeđeni iz prošlosti na čijem prevazilaženju je neophodno raditi, saopšteno je iz Skupštine Srbije, javlja Srna.

Dačić je rekao da je regionalna saradnja prioritet za Srbiju, koja je duboko posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Nderitu je informisala Dačića o svom mandatu i aktivnostima na prevenciji genocida.

Ona je navela da mandat specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN za prevenciju genocida uključuje i borbu protiv govora mržnje, što je 2019. godine definisano Strategijom i planom akcije za borbu protiv govora mržnje.

Nderitu je ukazala da u ovoj oblasti imaju saradnju sa velikim brojem parlamenata u svijetu i izrazila spremnost da se ovaj vid saradnje u budućnosti realizuje i sa Skupštinom Srbije.

Sagovornici su razgovarali o situaciji u regionu, a Nderitu je informisala Dačića o posjeti BiH ranije ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.