PO NALOGU PREMIJERA

Kosovo proglasilo personom non grata ruskog zvaničnika UNMIK-a

Ruski zvaničnik UNMIK-a na Kosovu je proglašen nepožnjenom osobom zbog njegovog štetnog delovanja, kojim je narušena nacionalna bezbednost Kosova

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc. Facebook

N. Aj.

31.12.2021

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc (Gervalla-Schwarz) proglasila je nepoželjnom osobom ruskog zvaničnika UNMIK-a na Kosovu zbog njegovog štetnog djelovanja, kojim je narušena nacionalna sigurnost Kosova.

Ministrica Gervala-Švarc je na društvenoj mreži Facebook objavila da je odluku o proglašenju personom non grata ruskog zvaničnika UNMIK-a na Kosovu donijela na zahtjev premijera Kosova Albina Kurtija. Navela je da je obavestila organe za sprovođenje zakona i nadležne organe o sprovođenju ove odluke.

- Institucije Republike Kosovo ostaju posvećene borbi protiv malignog uticaja Ruske Federacije i njenih satelitskih predstavnika u regionu, koji imaju za cilj da podrivaju dostignuća Kosova i naših partnera, pre svega, SAD, NATO-a i EU-a - napisala je Gervala-Švarc.

Šefica kosovske diplomatije je poručila da će Kosovo nastaviti da još bliže sarađuje sa svojim međunarodnim saveznicima, posebno sa Amerikancima, Evropljanima i NATO-om, kako bi osujetilo sve destabilizujuće napore Ruske Federacije u našem regionu.

- Odlučnost i put Republike Kosovo ka članstvu u NATO-u, EU-u, a potom i u UN su nepovratni. Uvjeravamo građane Republike Kosovo da će institucije biti budne svakog dana i odlučne da zaštite sigurnost i ustavni poredak naše zemlje, kad god je to potrebno - navela je.

Ranije ove godine, 22. oktobra, na zahtjev predsjednice Kosova Vjose Osmani dva službenika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu također su proglašena personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti po nacionalnu sigurnost i ustavni poredak Kosova.

Objava ministrice vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donike Gervale-Švarc. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.