PRENOSIMO

Deutsche Welle: Putin se slavi u Beogradu

Okupljenima su se obratili Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza

Sa protesta u Beogradu. Reuters

Deutsche Welle

5.3.2022

- U petak je oko hiljadu proruskih demonstranata izašlo na ulice kako bi izrazili podršku za ruski upad u Ukrajinu. Sa ruskim zastavama i slikama šefa Kremlja Vladimra Putina demonstranti su prošli kroz centar grada - navodi se u izvještaju, piše Deutsche Welle.


"Ukrajina se oslobađa od neonacista"

- Ukrajina se oslobađa od neonacista - rekao je Nikola Babić (22), jedan od demonstranata, za agenciju AFP.

- Nadamo se da će Rusi, naša braća, osloboditi zemlju i cijeli svijet - dodao je mladić.

Na protest koji je počeo ispred spomenika caru Nikolaju, a završio se pred ruskom ambasadom, pozvao je niz ekstremno desničarskih organizacija i stranaka. Okupljenima su se obratili Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza.

- Solidarni protest u Beogradu, u znak solidarnosti sa Rusijom koja bombarduje ukrajinske gradove - napisao je na Twitteru njemački novinar Mihael Martens. 

- Ne, ovo nisu svi Srbi. Samo oni najodvratniji među njima, ali ima ih prilično, kao što vidite - dodao je. 


Srbija između dvije vatre

Kako se navodi u izvještaju koji prenose njemački portali, brojni Srbi podržavaju Putina, a posljednjih dana je niz beogradskih medija opravdavao i branio agresiju na Ukrajinu.

- Na Generalnoj skupštini UN-a je Srbija doduše glasala za rezoluciju kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Ali zemlja se nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije. Srbija je jako zavisna od Rusije u pogledu energetike - dodaje se u izvještaju.

Posljednjih dana su inače dopisnici njemačkih listova ocijenili da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao "hod po žici" u ukrajinskoj krizi ili da je u pitanju "politički kameleon" koji je navikao da se slika i sa Putinom i sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.