REAGIRALA ZAHAROVA

Rusija zaprijetila Hrvatskoj zbog protjerivanja diplomata

Zaharova je ocijenila protjerivanje diplomata "antiruskim korakom" i naglasila da će biti posljedica zbog takve odluke, javlja ruska agencija TASS

Zaharova: Ocijenila protjerivanje diplomata "antiruskim korakom". Agencije

A. Č. / Index.hr

12.4.2022

Hrvatska protjeruje 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova. 

Hrvatska je ruskoj ambasadi u Hrvatskoj jučer uručila notu kojom obavješćuje Rusiju o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja ruske ambasade u Zagrebu.

- Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku - navodi se u saopćenju.


Službena reakcija

Danas je stigla i službena reakcija Moskve, koju potpisuje Maria Zaharova.

Zaharova je ocijenila protjerivanje diplomata "antiruskim korakom" i naglasila da će biti posljedica zbog takve odluke, javlja ruska agencija TASS.

- Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova obavijestilo je 11. aprila o odluci o smanjenju osoblja ruske ambasade u Zagrebu i protjerivanju 24 djelatnika ruske diplomatske misije. Izražavamo snažan protest protiv ovog namjernog neprijateljskog i apsolutno neutemeljenog koraka, što ima destruktivan utjecaj na cijeli spektar rusko-hrvatskih odnosa - rekla je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u saopćenju.


Proturuski korak

Zaharova je protjerivanje diplomata ocijenila kao "proturuski korak" i naglasila da će odgovornost za njegove posljedice "u potpunosti snositi hrvatska strana".

- Poduzet će se mjere odmazde - istaknula je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.