HRVATSKA

Primorana ići u drugu državu: Skuplja se novac za prekid trudnoće Mirele Čavajde

Njena beba ima veliki tumor, zbog koje će ili umrijeti ili živjeti kao biljka

Mirela Čavajda. Slobodna Dalmacija

E. Ć.

8.5.2022

Udruženje za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter" pozvalo je građane Hrvatske da se uključe u akciju prikupljanja novca za medicinski zahvat Mirele Čavajde, trudnice čija beba ima tumor, u Sloveniji. 

Podsjetimo, zdravstveni sistem Hrvatske uskratio je medicinski zahvat Čavajdi iako joj je on zakonom zajamčen. Njena beba ima veliki tumor, zbog koje će ili umrijeti ili živjeti kao biljka. 

Kako u Hrvatskoj ne može dobiti medicinski zahvat, Čavajda je primorana otići u bolnicu u Sloveniji, a trošak medicinske usluge košta 5.000 eura. 


Udruženje "PaRiter" je navelo da će Udruženje Solidarna odmah staviti na raspolaganje 2.000 eura i pozvalo građane da do kraja sljedeće sedmice zajedno pokušaju skupiti još 3.000 eura.

- Sav preostali iznos, ukoliko se prikupi više od ciljanih 3.000 eura usmjerit će se na psihološku podršku Mireli u procesu oporavka. U slučaju neiskorištenog iznosa, u dogovoru s Mirelom, donacije će se usmjeriti na potrebe drugih žena koje dijele Mirelinu sudbinu i treba im naša podrška kada ih zdravstveni sistem i država ostave na cjedilu - navedeno je u pozivu PaRitera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.