U PALATI SRBIJA

Počeo Samit Otvoreni Balkan: Lideri potpisuju važan dokument u oblasti prehrambene sigurnosti

Od uspjeha projekta inicijative Otvoreni Balkan zavisi koliko ćemo uspjeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja - kazao je Vučić

Aleksandar Vučić. Arhiv

Piše: D. H.

2.9.2022

Na Samitu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" danas će u Palati Srbija biti potpisan sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbjednosti.

- Od uspjeha projekta inicijative Otvoreni Balkan zavisi koliko ćemo uspjeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja. Uspostavljanje zelenog koridora dovelo je do povećanja od 17 posto trgovinske razmjene - istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao:

- Sporazum koji danas potpisujemo značit će da kada bilo koja od naših zemalja donese odluku o zabrani izvoza određenih namirnica to znači da se takva odluka neće odnositi na nas međusobno.

Predsjednik Srbije se osvrnuo i na važnost izdavanja prvih radnih dozvola, za koje smatra da će biti prekretnica u razvoju zemalja inicijative OB.

- Za nas je veoma važno osnivanje radne grupe za prevenciju krize, pošto znamo da nam se približavaju teška jesen i zima - istakao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je ukazao na značaj inicijative Otvoreni Balkan u vrijeme ekonomske krize.

- Zahvaljujući OB mogli smo da odmrznemo zabranu izvoza žita i da preduzmemo neophodne korake za energetsku sigurnost u vrijeme kada se snabdijevanje energijom pretvorilo u dramatični problem na svjetskom nivou. Naša želja da objedinimo snage dovodi nas danas do potpisivanja ugovora o bezbjednosti prehrambrenih proizvoda - istakao je Rama.

Dva najvažnija djela dokumenta koji će danas biti potpisan odnosiće se na garancije da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmjeni osnovnih životnih namirnica, kako bi stanovništvo tih zemalja imalo dovoljno hrane u kriznim situacijama, kao i na mehanizme sprječavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Samitom će predsjedavati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

Skupu će prisustvovati i predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Podsjetimo, jučer je otvoren četvorodnevni Sajam vina koji predstavlja prvu konkretizaciju Incijative Otvoreni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.