OTVORENI BALKAN

Vučić nakon potpisivanja sporazuma: Ova inicijativa je od velikog interesa

Ponosan sam što smo domaćini Otvorenog Balkana, inicijativa je donijela nadu ovom prostoru, rekao je Vučić

A. O. / Kurir.rs

2.9.2022

Samit lidera inicijative Otvoreni Balkan - Avaz
Samit lidera inicijative Otvoreni Balkan - Avaz
Samit lidera inicijative Otvoreni Balkan - Avaz
Samit lidera inicijative Otvoreni Balkan - Avaz
Samit lidera inicijative Otvoreni Balkan - Avaz
+9

Na Samitu u okviru inicijative Otvoreni Balkan danas predsjedavaju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Nakon dvosatnog sastanka lidera zemalja Otvorenog Balkana potpisani su sporazumi iz sfere poljoprivrede, kulture, energetike.

- Ponosan sam što smo domaćini Otvorenog Balkana, inicijativa je donijela nadu ovom prostoru. Kao što je rekao Dritan sve smo probali i pokušali samo još nismo pokušali da sarađujemo zajedno i uradimo sve što možemo da građanima obezbijedimo bolji život. U odnosu na prošlu godini povećao se broj kamiona između Srbije i Sjeverne Makedonije, više od 7.000 kamiona koji saobraćaju između dvije zemlje. Ova inicijativa je od velikog intreresa. Nas čeka teška zima i ko god bi rekao drugačije ne bi govorio istinu. EU će gledati kako da pomogne zemljama članicama, pokušat ćemo kao zapadni Balkan u cjelini da tražimo pomoć za kupovinu nedostajeće električne energije i da budemo dio sistema EU - izjavio je Vučić. 

Važni projekti

- Razgovarali smo o svim važnim projektima. Ono što je važno je da bilo koju odluku o zabrani izvoza da donesemo, nikada se neće odnositi na bilo koju zemlju Otvorenog Balkana. Šta god da moramo da uradimo zbog nestašica u svijetu, uvijek će sve što proizvedemo u Srbiji biti dostupno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i obrnuto. I hoću posebno da istaknem da sam ponosan što je Srbija zemlja pripadnica Otvorenog Balkana, i na sve što smo organizovali. Moji politički protivnici kažu da sam bio pripit, a ja sam sa ponosom obilazio sve štandove, što smo napravili nešto što može da se mjeri sa Vinitalijom, sa Dizeldorfom. I u subotu ću ići na sajam vina - kazao je on.

Dobra ekonomska budućnost

Pred početak Samita, Vučić je izjavio da od trenutka kada su osnovali ovu inicijativu, nikada nije bilo ni više pažnje, ni više energije usmjerene na uspjeh samog projekta. 

- Čini mi se da od uspjeha ovog projekta zavisi i koliko ćemo uspjeti da osiguramo dobru ekonomsku budućnost naših zemalja i sačuvamo mir - rekao je predsjednik Vučić na početku obraćanja.

Kako kaže, nada se da će inicijativa Otvoreni Balkan i dalje pružati mogućnost koja je od velikog značaja, a to je, da u regionu govorimo jednim glasom kada su u pitanju ključna pitanja za svakoga od nas, kao i za nas u cjelini.

- Dokumenta koja danas potpisujemo su rezultat zajedničkog rada i da naša saradnja dostigne još viši nivo - izjavio je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.