KOSOVO

KFOR: Spremni smo da interveniramo kako bismo spriječili eskalaciju

Iz KFOR-a navode da će nastaviti "pružati sigurno okruženje i slobodu kretanja koja potiče produktivan dijalog

Iz KFOR-a navode da će nastaviti pružati sigurno okruženje. Twitter

A. Č.

21.12.2022

KFOR se oglasio saopštenjem u kojem se navodi da "trenutno analiziraju nedavni zahtjev Vlade Srbije" za vraćanje do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbjednosti na Kosovo po Rezoluciji 1244.

Iz KFOR-a navode da će nastaviti "pružati sigurno okruženje i slobodu kretanja koja potiče produktivan dijalog, dajući liderima mogućnost da kreiraju dugoročna, održiva rješenja, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu".

- Misija KFOR-a koju vodi NATO sastoji se od više od 3.700 pripadnika osoblja iz 27 zemalja – uključujući NATO saveznike i partnere posvećene obezbjeđivanju bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 1244 iz 1999. 

Kao takva, uloga KFOR-a i dalje je fundamentalna za trajnu bezbjednost širom Kosova i stabilnost u regionu zapadnog Balkana - piše u saopštenju.

Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno

Kako je istaknuto, KFOR je nedavno "pojačao prisustvo trupa na Jarinju iz preventivnih sigurnosnih razloga".

- To se pokazalo kao izuzetno uspješna aktivnost, u velikoj mjeri zahvaljujući produktivnoj i zahvalnoj saradnji Vlade Crne Gore, načelniku Generalštaba Srbije, institucija na Kosovu, misije vladavine prava koju predvodi EU Euleksu i KFOR-u. Povećanje prisustva trupa je bilo neophodno, imajući u vidu nedavne izvještaje o navodnom mogućem prisustvu organiziranih kriminalnih grupa u okviru demonstracija - navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću KFOR-a.


Redovne vježbe

Dalje se ističe da "KFOR redovno izvodi vježbe, osmišljene da testiraju sposobnosti i održavaju neophodan nivo operativne spremnosti neophodan za nastavak ispunjavanja dužnosti snaga".

- Najnovija vježba održana 19. decembra 2022. godine u kampu Novo Selo i sprovedena je da se obuče i testiraju sposobnosti jedinica KFOR-a da garantiraju slobodu kretanja korištenjem raspoloživih sredstava. Zbog složenosti trenutnog radnog okruženja, najvažnije je da se ovi sistemi i sposobnosti testiraju jer ublažavaju kolektivni rizik ako se budući politički sporazumi ne mogu ispuniti. Mnogo je aktera na terenu posvećenih napretku, ali KFOR ostaje na oprezu i spreman da reagira. Spremni smo da interveniramo da bismo spriječili eskalaciju, u skladu sa našim mandatom UN - poručuju iz KFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.