POMNO PRATE SITUACIJU

KFOR: Ostajemo izuzetno oprezni, pozivamo obje strane da se pridržavaju sporazuma

Podržavamo dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova, naveli su u saopćenju

KFOR: Imamo sposobnost i osoblje da obezbijedi sigurno okruženje. AP

H. J. I.

28.12.2022

Misija KFOR-a oglasila se saopćenjem povodom trenutne situacije na Kosovu. 

- Nakon izvještaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prije nekoliko dana obišli jedinice Vojske Srbije (VS) raspoređene u Raškoj oblasti, udaljenoj oko 2 kilometra od administrativne granične linije sa Kosovom, korisno je podsjetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije.

U skladu sa postojećim sporazumima, VS je dužna da obavijesti štab KFOR-a samo u slučaju da neka od njihovih jedinica treba da priđe bliže od 1.000 metara od granice. Informaciju KFOR-u mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumijevanje između komandanta KFOR-a i srpskih snaga bezbjednosti.


Što se tiče Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahtijeva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sjever Kosova. KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na sjeveru Kosova kao dio ovog procesa saglasnosti.

Podsjećamo da su se sve strane uvijek pridržavale postojećih sporazuma i pozivamo ih da to nastave. KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbijedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod našim mandatom UN-a, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. KFOR nastavlja da pomno prati situaciju na terenu i aktivnosti duž granice, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na sjeveru Kosova - navodi se u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.