SAMIT BERLINSKOG PROCESA

Kosovo: Osmani razgovarala sa albanskim premijerom Ramom

Kosovska predsjednica Osmani je ponovo potvrdila posvećenost Kosova rješavanju zajedničkih izazova sa kojima se region suočava

Osmani i Rama. Anadolija

Anadolija

6.7.2023

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je danas premijera Albanije Edija Ramu, koji na Kosovu boravi u okviru balkanske turneje u cilju organizacije Samita Berlinskog procesa.

Na sastanku je osim o Samitu Berlinskog procesa, koji će se održati u Tirani u oktobru ove godine, razgovaralo i o samitu NATO-a, koji će se održati u julu u Viljnusu, u Litvaniji, kao i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i regionu, u odnosu na nedavne bezbjednosne situacije i dešavanja na sjeveru Kosova.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva Kosova, Osmani je ponovo potvrdila posvećenost Kosova rješavanju zajedničkih izazova sa kojima se region suočava zajedno sa euroatlantskim partnerima.

Problem nekažnjivosti

- U vezi sa bezbjednosnom situacijom na sjeveru, predsjednica Osmani je istakla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na sjeveru zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Dalje, ona je istakla da je imperativ da oni koji su napali NATO, novinare, kosovsku policiju i građane na sjeveru budu odgovorni pred zakonom, jer nekažnjivost može da podstakne još veće nasilje - navodi se u saopćenju.

Što se tiče Samita Berlinskog procesa, razgovarano je o neophodnosti stupanja na snagu svih do sada postignutih sporazuma u ​​ovom procesu, posebno onih koji se odnose na slobodu kretanja, kao i mogućnosti povećanja projekata i korisnih sredstava za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Dobrobit regionalnog mira

S druge strane, u vezi sa Samitom NATO-a, Osmani je zahvalila Albaniji na kontinuiranoj podršci članstvu Kosova u ovoj alijansi, te je ponovila značaj napredovanja ka članstvu u Partnerstvu za mir, kao korak ka punopravnom članstvu u NATO, koji bi istovremeno doprinjelo dugoročnoj stabilnosti u regionu.

Osmani i Rama su se složili da nastave koordinaciju za dobrobit građana dvije zemlje, kao i za dobrobit regionalnog mira i bezbjednosti.

Rama se sastao i sa predsjednikom Skupstine Kosova Glaukom Konjufcom, dok je susret sa premijerom Albinom Kurtijem jos uvijek nepotvrđen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.