PROJEKTI

Vučić na predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza: Od Beograda do Subotice za sat i 10 minuta

Voz ima inteligentni nadzor, skoro 1.000 tačaka za nadzor koje su raspoređene po cijelom vozu, od napajanja, vuče, kočnica

Aleksandar Vučić. Tanjug

S. S.

7.6.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza - Soko.

- Naručili smo pet elektromotornih vozila iz Kine. Posljednji treba da stigne decembra 2025. Za razliku od prethodnog voza ovaj ima prvu i drugu klasu. Za sat i 10 minuta ćete biti iz centra Beograda do centra Subotice - rekao je predsjednik Srbije po dolasku, prenosi Telegraf.

Kineska kompanija CRRC Čangčun dizajnirala je i proizvela elektromotorni voz Soko po mjeri za željezničke pruge u Srbiji i Mađarskoj, imajući u vidu posebnosti željezničke pruge u Srbiji i Mađarskoj.

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti brzinu do 200 kilometara na sat.

Također napravljeni su tako da odgovaraju lokalnim kulturološkim karakteristikama.

Inteligentno održavanje

Voz se sastoji sastoje se od četvero kola dvoje motornih kola i dvije prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom.

Sva kola za sjedenje prvog i drugog razreda posjeduju prostor za invalidska kolica, toalete za osobe sa smanjenom pokretljivošću, prostor za odlaganje bicikala, kabasti prtljag i drugo.

Voz posjeduje sistem tzv. Inteligentnog održavanja, to jest može da dijagnostikuje kvarove i smetnje na vozu, poboljšava efikasnost održavanja i optimizuje troškove. Sistem obuhvata i praćanje temperature na osovinama.

Također, posjeduje inteligentni sistem za prodaju karata odnosno može prikazati slobodna i zauzeta mjesta za putnike i informacije o dionici u realnom vremenu.

Na automatima i aparatima za kafu obezbjeđeno je online plaćanje.

Voz ima inteligentni nadzor, skoro 1.000 tačaka za nadzor koje su raspoređene po cijelom vozu, od napajanja, vuče, kočnica...

Korisnički interfejs za vožnju voza može da se prikaže na srpskom, mađarskom, engleskom i nemačkom jeziku.

Displej sa informacijama o putnicima u salonu bit će prikazan na srpskom i mađarskom jeziku.

Kompleti litijum-titanatnih baterija su okačeni unutar voza i moga da obezbijede više od pet kilometara samostalnog rada.

Voz ima materijale koji za 10 odsto imaju veću stopu recikliranja i 15 posto veću razgradljivost.

Elektromotorni voz SOKO kompanije CRRC zadovoljava zahtjeve prekograničnog saobraćanja između Srbije i Mađarske, opremljen je podsistemom kontrole, upravljanja i signalizacije ETCS-2, Induzijem i Mirelom.

Zadovaljava zahtjeve za slobodni profil u Srbiji i Mađarskoj i ima četiri pantografa od dva različita tipa, koji ispunjavaju zahtjeve za kontaktnu mrežu u Srbiji i Mađarskoj.

O Svesrpskom saboru

- Srpski sabor je velika manifestacija kojom želimo da pokažemo ne uvijek jedinstvo stavova ali jedinstvo u opredjeljenju i da ne krijemo pripasnost istom narodu. Ljudi misle da je to samo sastanak Vučića i Dodika, ali ne, svaki ministar će primiti svog partnera iz Republike Srpske i organizovati događaje. Svako je svog partnera pronašao kojeg će da pomaže i vide kako mogu da rade u budućnosti zajedno. Fudbalski timovi, muzeji, pozorišta - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.