HRBATSKA

Mađarski ambasador: Budimpešta će podsjetiti Beograd na obveze na putu prema EU-u

Naglasio je da se teška pitanja ne smiju izbjegavati

Sjednica Odbora za evropske poslove. Fena

FENA

9.7.2024

Mađarska će tokom predsjedanja EU-om „podsjetiti” Srbiju da mora ispuniti evropske standarde na putu prema članstvu, što podrazumijeva i dobrosusjedske odnose, rekao je u utorak mađarski ambasador u Hrvatskoj Csaba Demcsák.

Predstavljeni prioriteti

Demcsák je gostovao na sjednici Odbora za evropske poslove novog saziva Hrvatskog sabora gdje je predstavio mađarske prioritete za šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom koje je krenulo 1. jula.

Zastupnik HDZ-a Andro Krstulović Opara pitao je ambasadora hoće li mađarski premijer Viktor Orban tokom tog perioda iskoristiti prijateljstvo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem da ih uvjeri da budu više orijentirani prema Evropi, a manje prema 'srpskom svetu' koji izvozi u regiju.

Ambasador Mađarske, velikog zagovornika proširenja EU-a na zapadni Balkan, rekao je da će Budimpešta tokom predsjedanja imati više mogućnosti razgovarati sa svim zemljama kandidatkinjama te ih podsjetiti na njihove obaveze ako im je cilj evropska integracija.

- Onda moraju ispuniti evropske standarde, a to podrazumijeva i dobrosusjedske odnose, jer je to jedno od temeljnih vrijednosti Evropske unije - kazao je.

Demcsák je rekao kako Budimpešta vodi „novu vrstu diplomacije” kojom se „globalno otvara prema svim političkim faktorima”. Naglasio je da se teška pitanja ne smiju izbjegavati, nego se o njima treba izravno identificirati, pa da stoga razgovor nema alternativu, javlja Hina.

Najavljene posjete

Mađarski ambasador rekao je da je Orban unaprijed najavio svoje posjete saveznicama iz NATO-a te da će nakon susreta u Washingtonu podnijeti izvještaje drugim zemljama EU-a.

- Mi ne možemo pregovarati u ime EU-a, ali možemo podijeliti svoje iskustvo - kazao je.

Demcsák je naglasio kako je riječ o drugom mađarskom predsjedanju, ovog puta u „iznimno izazovnim vremenima u našem susjedstvu”, dok „Evropa sve više zaostaje za svojom konkurencijom” te se mora baviti migracijama, prirodnim katastrofama, klimatskim promjenama i demografskim trendovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.