ANALIZA SADRŽAJA

BIRN: Kosovske institucije nemaju prikupljene podatke o ratnim zločinima na Kosovu

Svrha ovog istraživanja je da se identifikuju informacije o ratnim dešavanjima u zvaničnim dokumentima i javnom diskursu

Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, BIRN Kosovo, objavila je danas izvještaj. Anadolija

Anadolija

17.7.2024

Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, BIRN Kosovo, objavila je danas izvještaj „Drugi koji ne postoji“ u kojem se analiziraju sadržaji objavljeni u oblasti tranzicione pravde tokom 2023. godine na Kosovu.

Svrha ovog istraživanja je da se identifikuju informacije o ratnim dešavanjima u zvaničnim dokumentima i javnom diskursu, koji su izgradile institucije, političari i mediji tokom 2023-2024.

Ne postoji arhiva

Novinar i autor izvještaja Kreshnik Gashi rekao je da se u ovom izvještaju može vidjeti da kosovske institucije nemaju podatke o ratnim zločinima na Kosovu i da ne postoji arhiva o procesima za ratne zločine.

- Institucije nemaju informacije o ratnim zločinima na Kosovu. Ne postoji arhiva za suđenja za ratne zločine, nema historije, nema dovoljno arhive. Imamo vrlo malo istraživanja Prištinskog Univeriziteta spomen-obilježja ili mjesta gdje su zabilježena imena žrtava - kazao je Gashi.

Gashi je kazao da su tokom rada na izvještaju istraživani i spomenici podignuti nakon sukoba na Kosovu. Kako je kazao, po općinama postoji diskriminacijama između Albanaca i Srba.

- Izazov je i činjenica da je izvještavanje u medijima jednonacionalno i nepotpuno. U medijskom izvještavanju u većini izvještaja ne spominju se nalazi da je Haški tribunal utvrdio ratne zločine - rekao je Gashi.

Neophodni tačni podaci

U diskusiji povodom predstavljenog izvještaja učestvovala je i ministrica pravde Kosova Albulena Haxhiu koja je rekla da je za dokumentovanje ratnih zločina nadležan Institut za zločine počinjene tokom rata.

- Kosovo nikada nije imalo institucionalnu dokumentaciju o ratu na Kosovu, niti o genocidu, tako da danas, kada govorimo o ratnim zločinima imamo izvještaje koji govore o žrtvama, ali nema brojki. Važno je imati tačne podatke o zločinima koji su se desili. Mi smo zakonom ustanovili Institut koji će biti nadležan za dokumentovanje zločina koji su se desili tokom rata. To će nam onda dati pregled ovih zločina - rekla je Haxhiu.

Vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca Kosova Besim Kelmendi rekao je da je nakon rata 1999. godine isključivo Misija UNMIK-a imala ovlašćenja za vođenje predmeta ratnih zločina, a nakon UNMIK-a to je preuzela Misija EULEX sve do 2018. godine kada je kosovsko tužilaštvo dobilo ovlaštenja za ove slučajeve. Kelmendi je istakao da se još čeka da UNMIK dostavi sve spise krivičnih postupaka o ratnim zločinima.

BIRN Kosovo je za izradu ovog izvještaja analizirao 5.365 objavljenih članaka u 15 institucija, od kojih se 320 vijesti odnosi na tranzicionu pravdu. S ciljem što sveobuhvatnijeg istraživanja, BIRN Kosovo je obuhvatio Predsjedništvo Kosova, Ministarstvo pravde, Ministarstvo kulture, omladine i sporta, Akademiju nauka i umjetnosti Kosova, Pravni institut i Državno tužilaštvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.