PREMIJER KOSOVA

Kurti: Ubistvo policajca u Srbiji ne treba politizirati

Treba tretirati sa stanovišta bezbjednosti, pravnog i stručnog

Albin Kurti. Anadolija

Anadolija

18.7.2024

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da sigurnosne agencije prikupljaju informacije o slučaju ubistva policajca u Lozici u Srbiji, za šta je osumnjičen jedan kosovski državljanin, javlja Anadolija.

Kurti je na konferenciji za novinare povodom najave povećanja dječijeg dodatka, odgovarajući na pitanja novinara povodom ubistva policajca u Srbiji, gdje srbijanske vlasti traže državljanina Kosova kao osumnjičenog, rekao da ovo pitanje ne treba politizirati.

Profesionalne izjave

- Nemam ništa dodatno, ali sigurnosne agencije prikupljaju informacije i zamolio sam vas da pažljivo pročitate saopštenja policije, MUP-a i Ministarstva spoljnih poslova. Očekujem i od njih da daju svoje profesionalne izjave, jer smatramo da ovo pitanje ne treba politizovati, već kao takvo tretirati sa stanovišta bezbjednosti, pravnog i stručnog - rekao je Kurti.

Upitan o hapšenju kosovskog državljanina Blerima Ramadanija, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) od vlasti Sjeverne Makedonije na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije, premijer Kurti je rekao da je u vezi š tim kosovsko Ministarstvo pravde u komunikaciji sa Vladom Sjeverne Makedonije.

- Pokušavamo da dobijemo više informacija o građaninu Kosova koji se tamo nalazi i da ne dođe do potčinjavanja agresivnosti Srbije prema Kosovu, što se ogleda i u ovakvim nalozima za hapšenje naših građana - naglasio je Kurti.

Kurti je izjavio da otvaranje glavnog mosta preko rijeke Ibar u gradu Mitrovici za vozila nije upereno ni protiv koga. Kurti je na konferenciji za medije rekao da će otvaranje ovog mosta pomoći građanima bez obzira na etničku pripadnost, ali i privredi i trgovini. On je naveo da na rijeci Ibar u Mitrovici postoje još dva mosta koja mogu da koriste automobile, pa je neshvatljivo da samo preko ovog mosta nema saobraćaja.

- To nije protiv bilo koga, već za građane i kapitalna dobra. Pomaže ljudima sa obje strane Ibra bez obzira na nacionalnu pripadnost, kao i trgovinu, privredu i saradnju. Postoje tri mosta i ostaviti samo ovaj zatvorenim je neshvatljivo. I ovaj most bi morao da bude otvoren. Otvaranje mosta u potpunosti u prošlosti je u Briselu nazivano simbolom normalizacije - rekao je Kurti.

Ambasadori Kvinte

Kosovski premijer se jučer sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i EU kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Kurti je na konferenciji za medije, zajedno s ministrom finansija, rada i transfera Hekuranom Muratijem najavio da su šeme za dječiji dodatak redizajnirane tako da će majke sa jednim ili dvoje djece do 16 godina dobijati po 20 eura po djetetu, a ne po 10 kao do sada. Majke koje imaju troje i više djece primat će naknade po 30 eura za svako dijete. Ovaj promjena stupa na snagu od augusta 2024. godine.

Više od 400.000 djece su korisnici dječijeg dodatka. Očekuje se da će godišnji troškovi nove šeme biti 120 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.