NEZADOVOLJNI RADOM

Pojedini funkcioneri Bošnjačke stranke u Crnoj Gori formiraju novu partiju

Sead Šahman i Bejto Šahmanović bi trebali biti među osnivačima

Šahman: Nezadovoljan radom BS. Vijesti.me

S. S.

30.7.2024

Novi bošnjački pokret, koji će činiti i dugogodišnji bivši funkcioneri Bošnjačke stranke (BS), bit će uskoro predstavljen javnosti u Crnoj Gori, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor lista rekao je da će pokret biti okrenut interesima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, i da će u svom nazivu imati prefiks “bošnjački”. Novi politički subjekt će, kako je kazao sagovornik, "biti i demokratski, jer dio bivših funkcionera smatra da BS to nije bio, te da je u njemu bila gušena sloboda govora”.

Kritikovao rad BS

- Tačan naziv partije još nije usaglašen, ali se razmišlja između naziva "Bošnjačka demokratska akcija" ili "Bošnjački demokratski pokret" - tvrdi izvor.

U novoj partiji će biti dugogodišnji funkcioner BS-a i član aktuelnog saziva Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Sead Šahman, koji će, prema informacijama “Vijesti”, predstaviti novu ponudu Bošnjacima u Crnoj Gori. Šahman je kritikovao rad BS-a otkad je na čelu te partije Ervin Ibrahimović, novoizabrani potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Šahman je obavljao dužnosti predsjednika Mladih BS-a u dva mandata dok je na čelu te partije bio Rafet Husović, a bio je i član Glavnog odbora i Izvršnog odbora BS-a u više saziva, te portparol partije. U vrijeme kad je obavljao dužnost međunarodnog sekretara BS-a, ta partija je primljena u Evropsku narodnu partiju (EPP), a bio je i prvi predstavik BS-a u političkoj skupštini EPP-a u Briselu. Doktorant je na Univerzitetu u Sarajevu, a nedavno mu je reis Islamske zajednice Rifat Fejzić za postignute rezultate tokom tih studija uručio povelju Islamske zajednice.

U pokretu, čije je formiranje u toku, biće i aktuelni potpredsjednik Bošnjačkog vijeća i bivši funkiconer BS-a, ljekar, specijalizant iz oblasti radiologije Bejto Šahmanović. I on je u posljednje vrijeme kritički govorio o radu vođstva BS-a.

Partija koju predvodi Ibrahimović od prošle sedmice je dio Vlade Milojka Spajića, u kojoj je dobila jedno potpredsjedničko i pet ministarskih mjesta. To je naišlo na brojne kritike nekadašnjih članova partije, bivših koalicionih partnera, ali i od članova Bošnjačkog vijeća, u kojem sjede i poslanici BS-a.

Privitiziranje partije

Šahman je optužio Ibrahimovića da je “privatizovao” partiju i da je odluku da budu dio rekonstruisane Vlade donio iz “ličnih interesa”, dok ga je Šahmanović napao da je “prodao stranku zbog funkcije ministra”.

- Pred cijelim Glavnim odborom BS-a u februaru ove godine sam rekao u lice Ibrahimoviću da je došao po nalogu određenih službi da upropasti BS i da će je zbog sopstvene funkcije prodati, što se, nažalost, ispostavilo tačno. Nekad je Draža Mihailović imao Mustafu Mulalića u svom štabu, Slobodan Milošević je imao Fikreta Abdića, a sada četnički vojvoda Andrija Mandić ima Kilibardinog (Novak) pulena Ervina Dražu Ibrahimovića - rekao je Šahmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.