RATNI ZLOČINI

U Den Haagu nastavak suđenja četvorici bivših čelnika OVK nakon ljetne stanke

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thacija

Hašim Tači jedan od optuženih. Fena

FENA

19.8.2024

 Nakon jednomjesečne ljetne stanke pred specijalnim sudom u Den Haagu u ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje četvorici bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hashimu Thaciju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tijekom sjednice koja će biti otvorena za javnost predviđen je iskaz svjedoka bez zaštitnih mjera, a bit će to 78. svjedok optužbe od početka suđenja 3. travnja prošle godine.

Raspravno vijeće, kojim predsjedava američki sudac Charles Smith, dalo je tužiteljima rok do travnja 2025. da završe izvođenje dokaza protiv optuženih a tužitelji su prvotno najavili da će imati više od 300 svjedoka, ali su taj broj, poslije zahtjeva sudaca, smanjili za 100.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, podigao je u studenom 2020. optužnicu protiv bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci OVK.

Sva četvorica su optužena za "udruženi zločinački poduhvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi" na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.