BUDITE OPREZNI

Otišla na planinu da odmori, a onda joj je nestao pakao: "Strašna glavobolja, povraćanje, dvije sedmice bolnice"

Zbog klimatskih promjena zaraze bi moglo biti sve više

Krpelj. Instagram

D. H.

26.8.2024

Tokom ljeta mnogi provode vrijeme u prirodi, tražeći spas od vrućina, što povećava rizik zaraze nekom od bolesti koju prenose krpelji. Ljekari upozoravaju da s klimatskim promjenama ubodi krpelja i mogućnosti zaraze postaju sve češći, prenosi Dnevnik.hr.

Boravak u prirodi

Danica se odlučila vruću nedjelju u Zagrebu provesti u sljemenskoj šumi, ali ovaj boravak u prirodi prije par mjeseci zbog uboda krpelja bio je zamalo koban.

- Ja ga uopće nisam vidjela. Dobila sam krpeljni meningoencefalitis i bila dvije sedmice u bolnici sa strašnim glavoboljama, mučninama, povraćanjem, jako je to teško i loše - rekla je.

Ubod krpelja iskusila je i Ana, ali ona je proživjela drugačije posljedice - lajmsku bolest.

- Imala sam dva uboda krpelja 2005. godine, tako da od tad zapravo imam lajmsku bolest u kroničnom obliku. Simptomi su od ekstremne nesanice do bolova u kostima, zaboravljivost, upale, trzavice - rekla je Ana.

Ove dvije bolesti najučestalije su u Hrvatskoj kada je u pitanju ubod krpelja. Ipak, nije svaki krpelj zarazan i opasan. Više je onih koji ne mogu ništa, ali zbog klimatskih promjena zaraze bi moglo biti sve više.

Krpelji duže aktivni

- Što su više temperature, krpelji su tokom godine duže aktivni, pa je moguće da prenesu bolest. Sigurno ćemo s porastom temperature gledati i porast incidencije ove bolesti - rekao je dr. Marko Kutleša iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Prvi simptom lajmske bolesti je osip koji je specifičan, kružnog je oblika i izgleda kao meta crvenkaste boje.

- Ako se zanemari, ne prepozna ili je možda u vlasištu pa se ne vidi, onda se može dogoditi da ide druga i treća faza bolesti. Druga faza može biti zahvaćen neurološki sustav, srčani sustavi, zglobovi. To su najčešće manifestacije i onda ima kasna faza koja se najčešće manifestira kao kronična upala živčanog sustava, ali to su rijetki slučajevi jer se najčešće bolest prepozna ranije - rekao je Kutleša, kako prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.