PENZIONISANI TAJNI AGENT

Golubović saslušan u istrazi ubistva Jovanovića

Pojasnila je da je iskaz dao pred tužiteljicom Dankom Ivanović Đerić

Duško Golubović dolazi na saslušanje u VDT Podgorica. Vijesti.me

N. H. / Vijesti.me

27.8.2024

Penzionisani tajni agent Duško Golubović saslušan je danas u istrazi ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića, a izjavu je dao u svojstvu građanina. On je u zgradu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici ušao oko podneva.

Rukovoditeljica tog tužilaštva, državna tužiteljica Lepa Medenica, potvrdila je za crnogorske "Vijesti" da ga je saslušan u istrazi ubistva novinara.

Pojasnila je da je iskaz dao pred tužiteljicom Dankom Ivanović Đerić. "Vijestima" nije poznato šta je Golubović pričao pred tužiteljicom.

Na njegovom i saslušanju sada pritvorenog bezbjednjaka Zorana Lazovića u toj istrazi nedavno je javno insistirao bivši premijer Dritan Abazović. On je također dao iskaz pred tužiteljicom Ivanović Đerić.

Nakon saslušanja, Abazović je izjavio za Vijesti da su se tokom njegovog mandata kao koordinatora sigurnosnih službi, a kasnije i premijera, u operativnim informacijama vezanim za ubistvo Jovanovića konstantno provlačila dva imena - Zoran Lazović i Duško Golubović.

- Svi su redom pominjali Lazovića i još nekoliko imena. Moja uloga nije bila da provjeravam te informacije, već da ih proslijedim nadležnima, što sam i učinio, zahtijevajući da se konačno, nakon dvije decenije šutanja i prikrivanja, taj zločin rasvijetli - rekao je Abazović, ne precizirajući u kom kontekstu su se ta imena pojavljivala.

Glavni urednik lista "Dan" i nekadašnji poslanik ubijen je 27. maja 2004. godine - hicima iz automatskog oružja pokošen je kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

Za učešće u ubistvu, zasad, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. Osim izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva pravdi izmiču i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi. Nije utvrđeno ni ko je odgovoran za to što gotovo dvije decenije nema ozbiljnijih rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.