REAKCIJE

SAD oštro kritikovale Vladu Kurtija: Akcije kosovskih vlasti nisu koordinisane i pogoršavaju partnerstvo

Ambasada je izjavila da je zabrinuta što takve odluke kosovske vlade "i dalje imaju direktan i negativan uticaj" na pripadnike srpske zajednice

Albin Kurti. Anadolija

S. S.

31.8.2024

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini saopćila je da je zabrinuta i razočarana nekoordiniranim akcijama Vlade Kosova, nakon zatvaranja pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje.

Kosovske vlasti zatvorile su pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje - dijelu u kojem žive većina Srba - za koje su naveli da djeluju pod vodstvom Srbije, kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo.

U reakciji na ovu odluku Američka ambasada je izjavila da je zabrinuta što takve odluke kosovske vlade "i dalje imaju direktan i negativan uticaj" na pripadnike srpske zajednice i drugih manjinskih zajednica na Kosovu.

- Pitanja vezana za strukture koje podržava Srbija na Kosovu treba da se rješavaju kroz dijalog koji vodi EU. Ova akcija nije koordinirana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice - navodi se u saopćenju.

U saopćenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države i međunarodni partneri dosljedno tražili od Vlade Kosova da da prioritet koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu dijaloga uz posredovanje EU.

Pogoršanje partnerstva

- Neuspjeh Vlade Kosova da odgovori na ove zahtjeve odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo ranije napomenuli, nekoordinisane akcije Vlade Kosova dovode građane Kosova i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera - naveli su u saopćenju.

Nakon toga je reagovao i Džejms Obrajan, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja.

Poručio je da akcije "negativno utječu na partnerstvo" SAD-a i Kosova.

- Kao što je američka ambasada jasno saopštila, SAD su zabrinute zbog nastavka nekoordinisanih i provokativnih akcija Vlade Kosova. Cijenimo rad onih, uključujući EULEX i KFOR, koji sprječavaju nasilje i pozivamo na kontinuiranu suzdržanost svih strana i onih koji su pogođeni - kazao je.

Akcija u petak na sjeveru uslijedila je u trenutku kada je kosovska vlada kritikovana od međunarodne zajednice zbog "jednostranog i nekoordinisanog" djelovanja, nakon što je prošlog mjeseca zatvorila nekoliko ekspozitura Pošte Srbije na sjeveru i saopćila da namjerava da otvori glavni most preko rijeke Ibar, koji razdvaja Mitrovicu sa albanskom većinom na jugu i srpskom većinom na sjeveru, piše Radio Slobodna Evropa.

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasnići (Elbert Krasniqi) je naveo da su zatvorene institucije: Kosovski okrug Mitrovica, paralelna općina Mitrovica, paralelna općina Zvečan, paralelna općina Zubin Potok i paralelna općina Leposavić. Premijer Srbije Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice.

Vučević je u saopćenju Vlade Srbije poručio da je Srbija jasno poslala poruku da se čvrsto zalaže za mir i stabilnost u regionu, ali da "neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom".

Ranije ove godine, kosovske vlasti su zatvorile još sedam paralelnih srpskih općina u drugim djelovima zemlje, kao što su Prizren, Peć, Suva Reka, Istok, Klina, Orahovac i Dragaš.

Četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, predvode albanski gradonačelnici od maja prošle godine, kada su preuzeli dužnost na lokalnim izborima koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo.

Bojkot procesa

Lokalni Srbi su - iako su dobili peticiju za opoziv gradonačelnika - kasnije bojkotovali proces, na što je pozvala Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Na Kosovu postoje općine, javna preduzeća i preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mjestima u kojima živi srpska zajednica. Prema zakonima na Kosovu, ove institucije su nelegalne.

Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali taj sporazum još nije u potpunosti sproveden.

Srbija je u budžetu za 2024. povećala sredstva za rad paralelnih institucija na Kosovu, poboljšanje života građana, informisanje, ali i za podršku sveštenstvu i monaštvu na Kosovu.

Također podržava rad Prištinskog univerziteta sa sjedištem u sjevernoj Mitrovici i ulaže u ekološke projekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.