NISU ČLANICA NATO-A

Koja je razlika između Rafalea koje su kupile Hrvatska i Srbija: Stručnjak tvrdi da Beograd ne može dobiti avione s punim naoružanjem

Srbija je potpisala ugovor vrijednosti od oko 2,7 milijardi eura

Rafale u Hrvatskoj. HTV

S. S.

1.9.2024

U Dnevniku HTV-a o razlikama između Rafalea koje je kupila Hrvatska - šest ih je već stiglo, i aviona koje nabavlja Srbija - kao i sistemu HIMARS u vojnoj zrakoplovnoj bazi na Plesu govorio je brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva odbrane Hrvatske.

Kupovina Rafalea u Srbiji

Srbija nije članica NATO-a, a s obzirom na takav status, kakav je ona ugovor u ovom trenutku mogla potpisati, postavlja se pitanje.

- Pa, ono što se čulo iz medija, posebno zapadnih, da je sklopljen ugovor u vrijednosti otprilike 2,7 milijardi, rekao je brigadni general Davor Tretinjak.

- Ja ću vam odgovoriti da je Hrvatska na jedan drugi način sklopila četiri ugovora, znači u "total package-u" odnosno u cjelokupnoj ponudi koja uključuje i obuku i dodatno naoružanje s posebnim tvrtkama proizvođačima naoružanja kao i krovni sporazum na razini Vlada Francuske i Republike Hrvatske koji garantuje isporuku Hrvatskoj Rafalea F3R u potpuno istoj konfiguraciji i bez ikakvih ograničenja. Naš ugovor je bio težak nešto ispod milijarde - nastavio je.

Da bi se Rafale ili neki drugi avion zapadnog tipa uopšte mogao borbeno opremiti, nužno je dobiti niz odobrenja. Proces se razlikuje za zemlju članicu od zemalja koje nisu članice NATO-a.

- Načelno da, ali morate shvatiti da je to jedan dugotrajan proces do same isporuke i uvođenja takvih aviona u borbenu upotrebu - kazao je Tretinjak.

Pojasnio je da se radi o "posebnoj navigacijskoj komunikacijskoj opremi, podatkovnim taktičkim linkovima i posebnom naoružanju koje koriste NATO članice u borbenim operacijama".

- Pristup tim aplikacijama koje su na našem Rafaleu, imaju samo NATO članice ili uz posebno odobrenje većine članice NATO-a, ili posebno odobrenje američke vlade, naglasio je.

- Da bi to se ovako malo slikovitije shvatilo, ja ću vam reći da ja imam iPhone, znači da bi ga koristio u potpunoj konfiguraciji, moram imati sve na njemu dostupne aplikacije. Ja imam dostupne na svom iPhone-u sve dostupne aplikacije jer sam članica NATO-a. Međutim vi, vi ste naručili novi takav iPhone, ali nemate dostupnost tih aplikacija jer niste članica NATO-a - dodao je.

Srbija neće dobiti avione s punim naoružanjem

Na pitanje kada Srbija može očekivati da avioni postignu punu borbenu spremnost, on je kazao:

- To je teško reći, otprilike 200-250 aviona se radi koji su već naručeni. Pretpostavljam da je isporuka između 2028. i 2030. godine.

Dodao je da što se tiče Hrvatske kao članice NATO-a, u strateškom i sigurnosnom smislu, za njih se ništa nije promijenilo.

Po sadašnjem ugovoru Srbija neće avione dobiti s punim naoružanjem.

Krajem aprila u Hrvatsku je stiglo šest Rafalea. Rafalei lete svaki dan i noć, obuka se kontinuirano provodi, otkrio je.

- Zamjerke imaju samo stanovnici Velike Gorice, kako čujemo. Tih naših šest aviona non-stop lete, dečki provode obuku, dio naših pilota je već završio obuku i dio završava obuku. Sve će biti završeno otprilike 2025. godine kad slijedi, odnosno završava sljedeća isporuka - rekao je.

Stižu krajem godine

Još dva aviona dolaze do kraja godine i još četiri u sljedećoj godini.

- Sredinom 11. i početkom 12. mjeseca. Mi znamo tačne datume, dane, sve je dogovoreno. U roku od osam mjeseci svi Rafalei će biti u Republici Hrvatskoj - naglasio je.

Dodao je da je "sve iskonfigurirano i pripremljeno" da svi avioni budu smješteni.

Vezano za kupovinu raketnog sistema HIMARS, Tretinjak kaže da je to riješena stvar.

- Radi se o jednom mobilnom, višecijevnom raketnom sistemu dometa 70 do 300 kilometara. Trenutno ga posjeduju tri evropske zemlje. Bit će još narudžbi, zajednička je nabava. Mi očekujemo da će do kraja godine sigurno biti potpisan ugovor - rekao je.

Vrlo učinkovitim se taj sistem pokazao upravo u Ukrajini.

- Služit će i našoj kopnenoj vojsci i mislim da će biti jednako učinkovit - dodao je Tretinjak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.