PREMIJER KOSOVA

Kurti tvrdi: Strategija Srbije je stvaranje tenzija na Kosovu i podjela BiH

On je dodao da Kosovo u posljednje tri godine bilježi najbrži rast demokratskih pokazatelja u regiji i visok privredni rast, “pokazujući da demokrati

Anadolija

D. H.

prije 3 dana

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je danas da Srbija odražava autoritarni stil Rusije i kako je njena strategija stvaranje tenzija na Kosovu i traženje dijeljenja Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Beta.

Kako je saopćeno iz Vlade Kosova, Kurti je tokom online panela za diskusiju u okviru Foruma za integraciju Balkana 2024. godine naveo kako su izazovi sa kojima se suočava regija prepleteni širim kontekstom globalnih promjena u različitim političkim i geopolitičkim aspektima.

Brojni učesnici panela iz regije

“Agresija Rusije na Ukrajinu otkrila je opasnosti koje dolaze od autoritarnih režima. Srbija danas na Zapadnom Balkanu odražava autoritarni stil Rusije. Njena strategija je stvaranje tenzija na Kosovu i traženje dijeljenja Bosne, koristeći ih kao sredstvo za pregovore sa Zapadom kako bi se osigurali ustupci i izbjegle neophodne reforme”, rekao je kosovski premijer.

Prema njegovim riječima, potrebna je normalizacija same Srbije “koja se mora pomiriti sa činjenicom da je era teritorijalnog proširenja i etničkih podjela završena”. Podvukao je kako je Kosovo posvećeno dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da nastavlja raditi ka članstvu u NATO i EU kao strateškim ciljevima.

On je dodao da Kosovo u posljednje tri godine bilježi najbrži rast demokratskih pokazatelja u regiji i visok privredni rast, “pokazujući da demokratija i ekonomski razvoj idu ruku pod ruku”.

Na panelu su učestvovali i ministar vanjskih i evropskih poslova Crne Gore Filip Ivanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, specijalni predstavnik EU za dijalog Kosovo-Srbija i pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Vučićevi zahtjevi

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas saopćio kako formiranje zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu i raspisivanje slobodnih i demokratskih izbora na sjeveru Kosova spadaju u zahtjeve Beograda za normalizaciju situacije i napredak u dijalogu s Prištinom, prenosi Beta.

On je u obraćanju javnosti tu ubrojao i povratak Srba u kosovske policijske organe na sjeveru Kosova kao i povlačenje specijalnih snaga kosovske policije iz tog područja.

“Tražimo da se vratimo na sve ono što je postignuto i dostignuto u procesu dijaloga”, kazao je Vučić i naveo kako Beograd smatra da je za bilo kakav ozbiljan napredak u dijlogu potrebno i održavanje slobodnih i demokratskih izbora u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mirovici, uz učešće OSCE-a i kontrolu EU.

Zatražio je i formiranje, u skladu sa odredbom Briselskog sporazuma, regionalnog direktorata Sjever gde će među policajcima biti Srbi. Povratak srpskih sudija i tužitelja na funkcije i povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa sjevera iz “nelegalno sagrađenih baza” su također među zahtjevima koje je naveo predsjednik Srbije.

Kazao je da tu spada i “hitno neodložno i konačno formiranje ZSO”, te istakao da to treba biti urađeno da bi mogli, kako je naveo, konačno razgovarati.

“Neodložna primena garancija EU i SAD od 8. decembra 2022. i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika“, je, po Vučiću, također među zahtjevima Beograda.

Tu je ubrojao i neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga za Srbe na Kosovu.

Prema Vučićevim riječima, ovi zahtjevi bit će preneseni u međunarodnim aktivnostima i u okviru UN i OSCE-a, kao i u okviru Komiteta UN-a za ljudska prava, navodi Al Jazeera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.