REAKCIJE

Profesor Faris Kočan iz Ljubljane za "Avaz": Potvrda imenovanja Marte Kos bila bi odličan signal za region

Dinamika pregovora, podrške i planiranja bi se mogla intenzivirati

Kočan: Dobra poruka. Borut Živulović / Pixsell - Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Potvrda imenovanja Marte Kos za komesarku za proširenje bila bi odličan znak za region, izjavio je za “Avaz” profesor Fakulteta društvenih nauka Unverziteta u Ljubljani Faris Kočan. 

Nakon što je jučer predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) objavila nominaciju, konačna potvrda imenovanja Kos očekuje se nakon saslušanja pred Evropskim parlamentom i odluke Evropske komisije.

- Bio bi to odličan signal, jer će taj izuzetno bitan resor biti u rukama osobe koja dolazi iz države koja je kulturno, društveno, politički i historijski blizu i razumije region. 

Podrška regionu

U tom smislu će to biti signal regionu da će imati institucionalnu podršku i sagovornika u nekom ko razumije dinamiku i iskreno će krenuti u proces integracije regiona. U tom smislu, to bi bila istorijska prilika za region da unaprijedi svoju reformsku agendu i snažnije krene prema EU – kaže profesor Kočan.

Na pitanje može li Kos učiniti više od svog prethodnika iz Mađarske i više pomoći u ispunjavanju obaveza BiH, Kočan odgovara da bi to morao biti cilj.

- Dinamika pregovora, podrške i planiranja bi se mogla intenzivirati, pogotovo jer se sad može razgovarati i o stvarima na mikro razini, o projektima koji su bitni za region, gdje bi trebalo finansijski više uložiti, koje reforme neće moći bez EU i podrške međunarodne zajednice i tako dalje. 

Historijska prilika

Nažalost, historijska prilika se ne koristi, proces ne ubrzava. Domaći političari bi trebali usaglasiti prioritete i pogurati čitav voz prema EU. Sad je prilika i na lokalnim izborima da se naglasi važnost lokalnih zajednica u transformaciji zemlje kroz evropske integracije. 

Uvijek ističem da je narod taj koji mora nagraditi rad i kazniti nerad, a EU bi trebala biti bitna tema za ljude u svim aspektima – ističe Kočan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.