S LICA MJESTA

Predsjednik teatra iz Bijelog Polja za "Avaz": Obustavljen je svaki projekt u kojem je Kasumović učestvovao

Taj projekt više neće postojati, a i sam je teatar tek bio na svom početku, pa vjerovatno će biti i rasformiran

Aleksandar Srdanović i Moamer Kasumović. E. Tihak / Facebook

Dženita Vilajet

prije 4 sata 43 minute

Ekipa "Dnevnog avaza" nalazi se u Bijelom Polju, rodnom mjestu Moamera Kasumovića, a u koje je otišao nakon što je osuđen na godinu zatvora zbog bludničenja nad dječakom.

On je tu kaznu otkupio za 36.500 KM, a za ovaj slučaj niko nije znao dok se o njemu nije progovorilo na Sarajevo Festu.

O Moameru Kasumoviću razgovarali smo s Aleksandrom Srdanovićem, predsjednikom novoosnovanog OMO teatra iz Bijelog Polja.

Ljudska reakcija

On je kazao da nije bilo moguće naslutiti takvo nešto.

- Kasumović je sarađivao s mnogim institucijama kulture u Crnoj Gori i van Crne Gore, tako da ne vjerujem da je bilo ko od njih, a mi sigurno ne, naslutio da se nešto ovakvo dešavalo, odnosno da nešto ovakvo može izaći u javnost - istakao je Srdanović.

Nakon što je otkrio šta se desilo bio je šokiran.

- Razlog je to da prethodno ništa slično nismo mislili da može da postoji kao mogućnost i to stanje šoka je nešto što još uvijek nije prošlo. Tako da iznenađeni smo i onda poslije šoka slijedi ona ljudska reakcija da uvijek morate osuditi sva ta dešavanja koja su ovdje eksplicitno opisana, medijski propraćena i koje je Tužilaštvo KS iznijelo kao svoju zvaničnu izjavu - rekao je Srdanović za "Avaz".

Upitan da li su se javili Kasumoviću da saopće da su prekinuli saradnju s njim, na šta je on odgovorio negativno.

- Ne, nije niko od članova ovog teatra kontaktirao sa Kasumovićem. Prekinuli smo sve saradnje što znači da će biti obustavljen svaki projekt u kojem je on učestvovao. Taj projekt više neće postojati, a i sam je teatar tek bio na svom početku, pa vjerovatno će biti i rasformiran. Tako da su to posljedice ovog dešavanja i saznanja o tome što se se dešavalo nekih ranijih godina u BiH, tačnije u Sarajevu - naglasio je Srdanović.

Slično u obje države 

Upitan zašto se nije to ranije pojavilo u javnosti, on je odgovorio:

- To je širi društveni kontekst, i ja ne bih previše ulazio u to. Živimo u nekim pretpolitičkim društvima, mislim da je jednak ambijent u BiH kao i u Crnoj Gori. Imam iskustva iz Crne Gore, a vidim da je to slično u BiH. I plaćamo ceh tome što smo takvi kakvi jesmo. Imali smo nekakvih afera, ispada da je ova stvar zataškana, a imamo neke koje nisu stizale ni do sudova - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.