GOVORI NA PANELU

Vučić u Hamburgu: "Radi se o zajedničkoj budućnosti, ne samo o litijumu"

Nadamo se da ćemo moći da računamo na podršku Njemačke u svim izazovima, kazao je

Vučić: Velika prilika za sve nas. Tanjug

Dž. R.

prije 15 sati 55 minuta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Hamburgu sa kancelarom Njemačke Olafom Šolcom. Tom prilikom on će danas govoriti na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdjevanja baterijama".

- Ja ću reći samo nekoliko riječi. Ovo je velika prilika za sve nas. Kada je riječ o rudarenju, i o svemu što se dešava u našoj zemlji, moramo da razgovaramo o ukupnom lancu vrijednosti sa našim narodom, a o tome sam govorio i sa Šolcom. Ovdje se radi o našoj zajedničkoj budućnosti, ne radi se samo o litijumu, već o baterijama i električnim automobilima. Svi ćemo se suočavati sa nedostatkom električne energije, Al, kao i električnim automobilima koju istu troše - istakao je on.

Raduje se saradnji

Kako je Vučić poručio, Srbija je uvijek bila i bit će pouzdani partner Njemačke, i radujemo se saradnji sa Afrikom, prenosi Telegraf.rs.

- Nadamo se da ćemo moći da računamo na podršku Njemačke u svim izazovima. To nije uvijek popularno, ali ako uspijemo da obezbijedimo sve zaštitne mjere, i jednu ekološku sredinu, onda vjerujem da će biti uspješan projekat. Moramo da gledamo na budućnost, a ne na dnevne probleme, i smatram da možemo da riješimo sve te probleme - poručio je on.

Predsjednik Srbije se inače nalazi u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj, gdje učestvuje u radu Hamburške konferencije o održivosti, koja je posvećena daljoj implementaciji zajedničkih procesa za postizanje ciljeva održivog razvoja UN.

Dio globalne inicijative

Na skupu u Hamburgu učestvuju predstavnici država, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva.

U objavi na Instagramu Vučić je istakao važnost saradnje sa Njemačkom i naglasio da je tema razgovora sa Šolcom bila "i ono u čemu smo postali dio globalne inicijative, odnosno globalne alijanse za mineralne sirovine, koja uključuje sve veći broj zemalja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.