LIDERI ZEMALJA REGIONA

Počeo Samit lidera Brdo-Brioni procesa: Plenarna sjednica u Tivtu, Vučić stiže kasnije

Na sjednici se razgovara o pitanjima unaprjeđenja saradnje zemalja zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije

Samit lidera Brdo-Brioni procesa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. Aj.

prije 6 sati 21 minutu

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović domaćin je Samita lidera Brdo-Brioni Procesa koji je danas u Tivtu počeo plenarnom sjednicom u zgradi Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra.

Na sjednici se razgovara o pitanjima unaprjeđenja saradnje zemalja zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije, prenosi Vijesti.me.

Nakon plenarne sjednice, uslijedit će pres konferencija na kojoj će govoriti predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Iz kabineta Milatovića je saopćeno da je samit lidera Brdo- Brioni Procesa prilika da se potvrde dobrosusjedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog povjerenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Članovi inicijative su i Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Lideri svih ovih država došli su jutros na plenarnu sjednicu, osim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će im se pridružiti kasnije tokom dana, na radnom ručku.

Na plenarnoj sjednici, pored domaćina samita crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića, učestvuju i članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić te predsjednici Albanije i Hrvatske, Bajram Begaj i Zoran Milanović, predsjednice Kosova, Slovenije i Sjeverne Makedonije, Vjosa Osmani, Nataša Pirc Musar i Gordana Siljanovska Davkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.