TOKOM NOĆI

Foto + video / Ovako je počeo napad SAD i Britanije na Hute

Nezakonite i opasne radnje Huta neće se tolerirati, objavile su SAD

Napadi su počeli tokom noći. Platforma X

H. J. I.

12.1.2024

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu. Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine, napominje Reuters. 

Američko centralno zapovjedništvo objavilo je detalje na X-u o napadima. Objavili su fotografije i snimke početka napada.

- Ova multinacionalna akcija ciljala je na radarske sisteme, sisteme protuzračne odbrane te skladišta i lansirna mjesta za jednosmjerni napad bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila. Akcija je bila odvojena od operacije Prosperity Guardian, pomorske koalicije koja djeluje u Crvenom moru. Ovi napadi nisu povezani i odvojeni su od Operacije Prosperity Guardian, odbrambene koalicije preko 20 zemalja koje djeluju u Crvenom moru, tjesnacu Bab al-Mandeb i Adenskom zaljevu.

Nezakonite i opasne radnje Huta neće se tolerirati - objavili su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.