NAŠA TEMA

Plivanje je idealno za trogodišnjake

"Bebe i mame"

2.6.2018

Većina roditelja smatra da se njihovi maleni trebaju baviti nekim sportom. Međutim, često su u dilemi u kom pravcu da ih usmjere i u koju sportsku sekciju da ih upišu. Nikada nisu sigurni kada je pravo vrijeme, da li su maleni dovoljno razvijeni, da li će im biti preteško.

Zato ove dane prije početka ljeta iskoristite i vidite šta vašem djetetu najbolje ide, a o spremnosti djece i najboljim godinama koje se preporučuju za određene fizičke aktivnosti najbolje bi bilo poslušati stručnjake.

U ovom tekstu vam prenosimo savjete stručnjaka, koji su objasnili kako različite sportske aktivnosti utječu na dijete i sa koliko godina bi već mogli početi sa treniranjem ili rekreacijom.

Plivanje

Plivanje razvija pluća i cjelokupnu muskulaturu. Najveći minus za malu djecu krije se u tome što se ona na samom početku treniranja često prehlade. Zato roditelji trebaju voditi računa da dijete zimi dobro osuši kosu i ne zaboravlja staviti kapu. Ako ljetni odmor provodite pored nekog bazena, zadaća vam je da vašu bebu od dvije godine naučite plivati.

* Uzrast: Od dvije do tri godine.

Gimnastika

Spretni kolutovi na strunjačama, igra trakom ili loptom, greda, razboj, parter... Dok su djeca mala, lako prave stoj, most ili špagu. Ne plaše se grede i s lakoćom se pentraju na razboj. Stiču gracioznost, lijepo držanje, pravu kičmu i snažne mišiće.

* Uzrast: Od četiri godine.

Sportski ples

Sportski ples je takmičarska aktivnost koja spaja umjetnost i sport. Jedna je od rijetkih disciplina u kojoj se djevojčice i dječaci ravnopravno nadmeću i to na istom mjestu. Maleni će naučiti savršeno vladati svojim tijelom, ispravit će kičmu, imat će graciozan hod. Plesači su veoma izdržljivi, imaju zavidno jaku muskulaturu, čvrstu kičmu, razvijenu koordinaciju, gipkost i ravnotežu.

* Uzrast: Od četiri godine.

Umjetničko klizanje

Lijepi kostimi, ushićeni gledaoci, raznorazni akseli i drugi elementi od kojih publici zastaje dah... Istina, sve to slijedi tek poslije dugih godina upornih treninga, padova i modrica. Put u veliki sport na ledu treba početi sa četiri do pet godina. Jer, upravo u tom uzrastu dječiji mišići i tetive su veoma elastični, pa vašem budućem šampionu nije teško da visoko podigne nogu ili da se spusti u čučanj. Osim toga, maleni takoreći ne osjećaju strah, pa lako nauče i izvode i najteže akrobatske elemente. Morate ipak imati na umu da su i na treninzima i na takmičenjima moguće povrede.

* Uzrast: Od četiri do pet godina.

Tenis

U cijelom svijetu jedan od najpopularnijih sportova. Koristan je za opšti fizički razvoj, koordinaciju pokreta, razvoj snage. Ali, prije nego što stignu do Vimbldona, male šampione čekaju dugogodišnji uporni treninzi: Sa pet godina tri puta nedjeljno, sa šest - četiri, a što su stariji, to se napor povećava.

* Uzrast: Od pet godina.

Aikido

Aikido je japanska borilačka vještina. Razvija koordinaciju, snagu i spretnost. Maleni će postati jači i sigurniji u sebe, neće se bojati da se odbrane ako ih zadirkuju stariji drugari.

* Uzrast: Od pet godina

Karate

Karate je klasična japanska borilačka vještina koja dozvoljava primjenu svih dijelova tijela radi samoodbrane bez oružja. Karate razvija koordinaciju, elastičnost, snagu i okretnost. Zahvaljujući istočnjačkim borilačkim vještinama djeca se uče koncentrirati, usmjeravati emocije i energiju u nešto korisno. Veliki plus ove sportske discipline leži u tome što će sve što nauči dijete moći primijeniti i u životu, recimo ako se u dvorištu treba odbraniti od nasilnika. Karate ujedno jača i čeliči cijeli organizam.

* Uzrast: Od pet do šest godina.

Badminton

Igra reketom i pernatom lopticom nije samo zanimacija izletnika u prirodi, već i potpuno nezavisan vid sporta. Izvanredno razvija brzinu reakcija, doprinosi gipkosti cijelog tijela i odličnoj kondiciji. Reket za badminton je lagan, pa se dijete neće naprezati u igri.

* Uzrast: Od šest do sedam godina.

Kuglanje

Danas je kuglanje veoma popularno među djecom i mladima. Na svakom koraku otvaraju se kuglane. Kuglanje je postalo samostalan sport, mada još nije olimpijska disciplina. Uz redovan trening svako dijete može postati snažno, izdržljivo i savitljivo. Kuglanje razvija preciznost i sistematičnost.

* Uzrast: Od sedam godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.