Uravnotežena i pravilna prehrana djece temelj je zdravlja i put ka dugovječnosti bez bolesti.
NAŠA TEMA
Veoma je važno konzumirati one koje energetskim djelovanjem griju organizam dajući mu dovoljno topline i energije
Dijete dobiva hranjive materije potrebne za pravilan rast. Ilustracija
Uravnotežena i pravilna prehrana djece temelj je zdravlja i put ka dugovječnosti bez bolesti.
Na roditeljima je najveća odgovornost, jer dijete jede ono što mu roditelj posluži, istaknula je Inga Marković, nutricionista u Bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju.
Marković: Pripremati sezonske namirnice. Avaz
- Zdrava i ukusna prehrana djeteta ne zahtijeva nikakve skupe kupovne proizvode, već obroke pripremljene kod kuće, gdje se djeca na ovaj način od malih nogu upoznaju s namirnicama i pravilnim prehrambenim navikama. Jednostavna pravila za pravilan razvoj djeteta su pripremati sezonske namirnice, razna jela s cjelovitim žitaricama, različite vrste mesa i riba u kombinaciji s različitim vrstama povrća, svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, voće i povrće svih vrsta i u što većim količinama te dovoljan unos tečnosti - kaže Marković.
Poštujući ova jednostavna pravila, dodaje, dijete dobiva energiju i hranjive materije potrebne za pravilan rast i razvoj te razvija dobar imuni sistem kao osnovnu zaštitu od nastanka različitih oboljenja.
- Jesen je godišnje doba koje obiluje ukusnim i zrelim plodovima, koje možemo iskoristiti za pripremu nutritivno bogatih jela, koja bi se trebala obavezno naći u jelovniku djece. Te namirnice, na čiji se izgled, okus i miris djeca trebaju naviknuti i prihvatiti kao obavezan dio ishrane, su plavi patlidžan, tikvice, bundeva, karfiol, brokula, cvekla, kelj, spanać, keleraba. Termička obrada treba da bude takva da se namirnici što više sačuva hranjiva vrijednost te da se prilagodi uzrastu djeteta – ističe Marković.
Zbog toga je, navodi, veoma važno konzumirati namirnice koje energetskim djelovanjem griju organizam dajući mu dovoljno topline i energije.
Mrkva, grašak, narandže i grejp bogati su vitaminom C i karotenoidima, važnim nutrijentima za jačanje imuniteta.
Fitonutrijenti mogu povećati proizvodnju leukocita i antitijela interferona, koji organizmu pomažu u borbi protiv virusa i bakterija.
Pokušajte djetetu servirati pet porcija voća i povrća dnevno.
Za pravilan razvoj dojenčadi i male djece, govori Marković, treba se držati tzv.multimiks principa, a u pripremi iskoristiti jesenje namirnice.
- Multimiks 4 princip temelji se na miješanju četiri vrste namirnica i potpuno zadovoljava nutritivne i energetske potrebe dojenčadi i male djece, a itekako se može primijeniti i kod ishrane starije djece. Obrok se dobiva mješanjem žita, proizvoda leguminoze, tamnozelenog ili narandžastog povrća i namirnica životinjskog porijekla – kaže Marković.
Za multimiks 3 princip dodaje kako je sastavljen od tri vrste namirnica, i to žita, namirnice životinjskog porijekla i tamnozelenog ili narandžastog povrća, dok je multimiks 2 princip obrok od smjese dvije namirnice. Da bi takav obrok zadovoljio osnovne potrebe, treba biti sastavljen na sljedeći način: žita i leguminoza ili žita i namirnice životinjskog porijekla.
Užinu treba obavezno uvesti, jer je vremenski razmak između glavnih obroka dug pa dolazi do snižavanja nivoa šećera u krvi, mozak ne može biti tako aktivan i tijelo se umara, navodi Marković.
Najbolja užina za djecu je ona koja se sastoji od cjelovitih žitarica u kombinaciji s voćem u svježem stanju ili u vidu kompota i pirea.