ISTRAŽIVANJA

Bebe nisu premale za vrtić

Nemojte se plašiti da će rano odvajanje imati negativnih posljedica na razvoj djeteta

Visokokvalitetna njega djeteta osigurava bolji uspjeh u školi. Ilustracija

Bebe i mame

3.3.2020

Mnogi su roditelji zabrinuti jer svog dvogodišnjaka moraju upisati u vrtić, a nekako  osjećaju da je još premali i da je još beba. No, dolazi utjeha u vidu istraživanja koje je dokazalo da rani odlazak u vrtić ima niz pozitivnih posljedica na kasniji uspjeh u školi, koje traju sve do srednjoškolskog obrazovanja.  

Dugotrajno istraživanje koje je pratilo djecu od najranije dobi do tinejdžerskih godina proveo je Nacionalni institut za zdravstvene studije u SAD-u. Djecu se počelo pratiti kada su imala svega mjesec dana još 1991. godine. Rezultati su pokazali da djeca koja su primila kvalitetnu i dobru njegu u jaslicama, pokazuju bolje rezultate u školskim i kognitivnim testovima u tinejdžerskoj dobi. 


Rani odlazak u vrtić ima niz pozitivnih posljedica. Ilustracija

Istraživanje je provedeno kako bi se dobio odgovor na pitanje trebaju li oba roditelja raditi dok su djeca još mala i je li vrtić dobro rješenje?

- Visokokvalitetna njega djeteta osigurava bolji uspjeh u školi, možda zbog ranog poticanja učenja čitanja, izjavio je dr. Džejms Grifin (James Griffin). Pritom je vrlo važna i kvaliteta samog odgoja, njege i brige.

Ukoliko ste pronašli idealan vrtić s odgajateljicama koje potiču djecu na učenje, svladavanje određenih vještina i problema te im pružaju utjehu i motivaciju, nemojte se plašiti da će rano odvajanje imati negativnih posljedica na razvoj djeteta, sugerira istraživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.