KORISNO

Ovo su greške koje prave bake i djedovi: Nesvjesno odmažu unucima

Nije posao baka i djeda da vaspitavaju unuke

Baka i unuka. Facebook

Z. K.

8.7.2024

Bake i djedovi imaju važnu ulogu u životima mališana, a uticaj koji oni imaju na djecu je veliki. Nije posao baka i djeda da vaspitavaju unuke, ali je činjenica da to svojim ponašanjem ipak indirektno rade. Ponekad oni mogu da budu i uzrok stresa i tenzije jer prave određene greške u ponašanju prema unucima, a evo koje su to najčešće.

Kupuju poklone koje roditelji ne odobravaju

Često bake i djedovi "zatrpavaju" unuke poklonima, ali to može da bude uzrok tenzija ako se roditelji ne slažu ili ne odobravaju neki poklon. Licencirani savjetnik Kristofer Hensen kaže da je to najbolje izbjeći dogovorom unaprijed o poklonu, kako bi se održalo poštovanje i povjerenje između bake i djeda i roditelja djeteta.

Ne poštuju raspored roditelja

Nije poželjno ni da bake i djedovi dolaze u kuću svoje djece i unuka nenajavljeni.

- Time se šalje poruka da su želje bake i djeda prioritet u odnosu na ritam i raspored porodice. Posebno je nezgodno kada dođu u vrijeme večere, vrijeme kada dijete radi domaći ili ide na spavanje - ističe bračni i porodični terapeut Robin Kej Stilvel.

Hensen ističe da bake i djedovi ponekad zaborave da njihova djeca imaju svoj život, posao i obaveze, te da nemaju uvijek vremena za posjetu bake i djda ili su prosto umorni.

Kritikuju način vaspitanja djece

Bake i djdovi ponekad neko ponašanje ili vaspitanje vide kao pogrešno, ali kritikovanje načina na koji njihova djeca odgajaju svoju djecu je narušavanje autoriteta.

- Bake i djedovi često imaj drugačiji pristup roditeljstvu, koji može biti u suprotnosti sa načinom na koji njihova djeca odgajaju svoju djecu. Može da se razlikuje i od načina na koji su odgajali svoju djecu. Svakako, ne treba da kritikuju svoju djecu jer to može da naruši odnos - upozorava Stilvel za huffpost.com.

Ne poštuju granice

- Zaobilaženje autoriteta i želja roditelja je još jedna sfera gdje bake i djedovi mogu da upadnu u nevolju - upozorava Hensen.

- Bez obzira na to šta je tačno u pitanju, ako odrasla djeca imaju osjećaj da se njihova pravila i raspored ignorišu, to može ozbiljno da utiče na njihov odnos sa roditeljima - kaže Stilvel.

Ne rješavaju probleme čim se pojave

Gotovo je neizbježno da će baka i djed nenamjerno uraditi nešto što nije u skladu sa željama i pravilima roditelja djece. Svi prave greške, ali način na koji se takve situacije rješavaju može da ima uticaj i na budući odnos.

- Iskreno izvinjenje je sjajan početak. To nije znak slabosti, već pokazatelj da smo svi ljudi i pravimo greške - kaže Hensen, koji savjetuje da bake i djedovi preuzmu odgovornost za svoju grešku i naprave plan kako da se to ne ponovi.

Da bi bake i djedovi bile prisutne u životu svojih unuka i da bi imali dobar odnos sa svojom odraslom djecom, jako je važno da poštuju njihovo vrijeme i autoritet njih kao roditelja. Na taj način će učvrstiti i svoju ulogu voljenih bake i djedova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.