POSLJEDICE

Nevrijeme u Banjoj Luci: Grad oštetio više od 200 objekata u četiri prigradska naselja

Portali

Fena

22.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu, koje je praćeno snažnim udarima grada.

– Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljnjih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padavina koja može izazvati dodatnu štetu – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice.

Prema prvim podacima s terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme oštećeno je gotovo 200 objekata. Kako je ustanovoljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog Hana.

– Najvećim dijelom radi se o oštećenju krovova, polupanim prozorima i oštećenim fasadama. Na Civilnoj zaštiti je sada da adekvatno zaštiti oštećene objekte kako bi spriječili daljnju štetu – rekao je Ćućun.

Dodao je da su ekipe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice, uz pomoć mještana, uspjele prekriti najlonskim pokrivačem veliki broj oštećenih objekata te ističe da se taj posao nastavlja i danas.

Prema nalogu gradonačelnika, na osnovu izvještaja Civilne zaštite, u narednim danima bit će formirane komisije za procjenu nastale štete.

Istovremeno, komisije će, kako je saopćeno, procjenjivati i štetu na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima u naseljima pogođenim nevremenom, koja je, prema podacima s terena, također, značajna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.