IZRUČENJA

Za njima su raspisane Interpolove potjernice: Ko sve u BiH čeka ekstradiciju

U Sudu BiH vodi se više postupaka protiv uglavnom stranih državljana koji su uhapšeni u našoj zemlji

Stranci uglavnom hapšeni na graničnim prijelazima. Facebook

prije 4 sata 23 minute

Pred Sudom BiH u posljednje vrijeme vođeno je više ekstradicionih postupaka za izručenje osoba koje su uhapšene u našoj zemlji na osnovu raspisanih međunarodnih potjernica.

Sud BiH u postupku donosi odluku ima li ili nema smetnji da se osoba izruči zemlji koja je potražuje dok konačnu odluku o izručenju donosi državni ministar pravde. Potraživana osoba neće biti izručena ukoliko posjeduje državljanstvo BiH.

Donesena rješenja

U Sudu BiH ove sedmice održano je novo ročište državljaninu Srbije Aleksandru Živanoviću (31) kojeg potražuje NCB Interpol Moskva, Rusija. Pravosuđe Rusije traži Živanovića zbog krivičnog djela zločin protiv porodice.

Njega su pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik uhapsili 9. avgusta ove godine na ulasku u BiH na prijelazu Šepak i predat je službenicima Sudske policije Suda BiH. Još nije poznata odluka Suda o tome hoće li ga izručiti Rusiji.

Jurić: Hrvatska ga traži zbog ubistva. Facebook

Sud BiH pustio je na slobodu Ivana Jurića, koji je u avgustu uhapšen u Banjoj Luci po međunarodnoj potjernici koju je zbog ubistva za njim raspisala Hrvatska. Juriću su određene zabrane putovanja van BiH, napuštanja boravišta i obavezno javljanje nadležnom organu.

Jurića je Županijski sud u Slavonskom Brodu osudio na 10 godina zatvora zbog ubistva Milana Gubića (31) 22. avgusta 2017. godine. Jurić je, po potjernici, uhapšen u Trebinju krajem marta 2018. godine i tada je pušten na slobodu, jer je utvrđeno da, osim hrvatskog, ima i državljanstvo BiH.

Sud je 9. septembra u predmetu u postupku izručenja potraživanog Marka Tomića, po međunarodnoj potjernici NCB Interpola Wiesbaden, Savezna Republika Njemačka, raspisanoj s ciljem vođenja krivičnog postupka pred nadležnim pravosudnim organom Njemačke, odredio ekstradicioni pritvor koji najduže može trajati do 8. marta 2025. godine.

Ratković: Određen mu i ekstradicioni pritvor. Facebook

Iako je Kantonalni sud u Tuzli produžio pritvor ubici iz Srbije Predragu Ratkoviću, Sud BiH mu je 28. avgusta odredio ekstradicioni pritvor. Njega potražuje Interpol Beograd, jer je u Srbiji osuđen na 16 godina zatvora za saizvršilaštvo u ubistvu Vladimira Bjelanovića 2015. godine.

Privremeni pritvor

Privremeni pritvor Sud BiH je 6. septembra odredio Mirlanu Makailovu u postupku izručenja po međunarodnoj crvenoj potjernici NCB Interpola Bishkek, Republika Kirgistan. Pritvor mu može trajati do 23. septembra ili do nove odluke Suda.

U pritvoru je bio Mihael Grund (Michael) kojeg potražuje Interpol Wiesbaden, Savezna Republika Njemačka, radi izvršenja kazne zatvora. Određeno je da mu pritvor može trajati do dostavljanja molbe za izručenje i ekstradicione dokumentacije od države moliteljice ili do nove odluke Suda, a najduže 40 (četrdeset) dana. Nije poznato je li mu pritvor produžen.

Potraživan zbog oružja

Sud BiH je, također, odlučivao u postupku izručenja Ibre Dudića kojeg potražuje Interpol Budimpešta, Mađarska, s ciljem vođenja krivičnog postupka zbog sumnje da je počinio krivično djelo u vezi s oružjem i municijom. 

Njemu je određen ekstradicioni pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao izbjeći postupak izručenja. Navedeno je da mu pritvor može trajati najduže do 21. decembra ove godine, ali nije poznato je li izručen Mađarskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.