SAJAM U TREBINJU

Izloženi domaći proizvodi

Zanimljiva ponuda na tezgama

Piše: P. M. / Avaz.ba

26.9.2020

Izlagači iz nekoliko općina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Trebinju se danas održava mini sajam domaćih proizvoda, koji je organizirala Asocijacija za ekonomski razvoj „REDAH“ Mostar i Udruženje građana „Centar za razvoj Hercegovine“ u saradnji s Gradom.  Na sajmu je prisutno 14 izlagača  iz Trebinja, Ljubinja, Bileće, Gacka i Nevesinja koji su predstavili svoje proizvode tako da je zanimljiva ponuda na tezgama.

Prema riječima Danijele Salatić, menadžera poljoprivrednog klastera Stara Hercegovina, koji regionalno zastupa Trebinje, Berkoviće, Ljubinje, Kalinovik, Bileću, Nevesinje, Istočni Mostar i Gacko, ova organizacija osnovana prije godinu dana može se pohvaliti sa uspjesima.

Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika, rekla je da  grad Trebinje u strategiji razvoja ima i poljoprivredu, te da se radi na izmjenama zakona o subvencijama u RS da se posebno reguliraju za područje Hercegovine, gdje su posjedi manji.

Vlasnik Gazdinstva "Šarenac" Miroslav Šarenac ima voćnjak višnje maraske u Pridvorcima.

- Maraska se gajila u Trebinju jer ova vrsta višnje traži primorsku klimu. Proizvodim sirup, vino, liker, sok od višnje. Maraske je pogodna za likere jer u sebi sadrži aromu. Proizvode plasiram u Hercegovačku kuću, kafiće, restorane, prodavnice - pojasnio je Šarenac.

Na sajmu je bio i Aleksandar Sredanović koji u selu Vučja nedaleko od Trebinja ima farmu prepelica sa oko 600 komada, a dnevno na tržište dostavi oko 400 jaja i, kako kaže, sve proda.

- Imam i pčele, med, veliki vinograd, šljivik i ribizle. Proizvodim razne džemove i likere. Zadovoljan sam sa ovim što radim i može se izvući dobra prosječna plata, ali treba dosta da se radi - istakao je Sredanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.