NEZAKONITOSTI

Roditelji svojoj djeci dali petice!

S. Saletović. OŠ „Saburina“: Prepravljane zaključne ocjene

A. TABAK

1.8.2018

Već drugu godinu zaredom pojedini članovi Školskog odbora i Vijeća roditelja starogradske OŠ „Saburina“, nakon što nastavnici učenicima daju zaključnu ocjenu iz tjelesnog odgoja, preprave je bez znanja predmetnog nastavnika.

Kazao je ovo za „Avaz“ Rešad Fočo, nastavnik sporta u ovoj školi.  

Iskoristili pozicije

- Ocjenu sam učenicima i ove godine zaključio pred cijelim odjeljenjem, kako se to inače i radi. Dao sam im trojke, međutim, njihovi roditelji su smatrali da trebaju imati petice u knjižicama. Djeca znaju koje su njihove mogućnosti i nisu imala primjedbe na zaključnu ocjenu. Međutim, njihovi roditelji su iskoristili pozicije na kojima se nalaze i đacima dali petice – istakao je Fočo.

Zbog ovakvih malverzacija, kako nam je kazao, inspektori Prosvjetne inspekcije kaznili su školu sa 3.000, a v. d. direktorice Melihu Parlu sa 1.000 KM, jer nije spriječila ove nezakonitosti.

- Ovo je blaga kazna, s obzirom na to da se već drugu godinu zaredom isto desilo. Direktorica je pokušala i ovaj put zataškati cijeli slučaj tako što nas, nastavnike, nije obavijestila da je neko bez našeg znanja mijenjao zaključne ocjene – kaže Fočo.

Brza reakcija

S druge strane, predsjednica Vijeća roditelja ove škole Esma Kalamujić, koju Fočo, osim majke iz Školskog odbora, optužuje za ove nezakonitosti, tvrdi da nije istina da su ocjene prepravljane i da svaki roditelj ima zakonsko pravo da se žali na zaključnu ocjenu, a da na kraju konačnu odluku donosi Nastavničko vijeće.

- Taj čovjek mom djetetu zaključio je trojku, zbog čega sam se žalila. Tražila sam da mu Nastavničko vijeće zaključi ocjenu. To je i učinjeno, pa su djeca ispit polagala pred komisijom - rekla je Kalamujić, optužujući nastavnika da već duži niz godina maltretira djecu te da je zbog toga protiv njega pokrenut i disciplinski postupak.

Optužbama se priključila i direktorica Meliha Parla tvrdeći kako navodi nastavnika Foče nisu tačni i da je kriv što na vrijeme nije zaključio ocjene pa ih je zbog toga inspekcija kaznila. Također, dodala je i da je sramota što nastavnik dijeli učenicima slabe ocjene iz tjelesnog.

Kako nam je kazala Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS, nisu upoznati s ovim slučajem, ali da očekuju kako će na kraju sve biti urađeno po zakonu.

- Inspekcija se treba pozabaviti ovim problemom. Ako ih je nastavnik obavijestio, svaka mu čast na brzoj reakciji. Vjerujem da će na kraju odgovorni biti sankcionirani – istakla je Parla.


Prošle godine upozoreni

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) potvrdili su nam da je prosvjetni inspektor dolazio u školu i utvrdio da su prekoračeni rokovi za zaključenje ocjena.

- S obzirom na to da je u prethodnoj školskoj godini OŠ "Saburina" rješenjem prosvjetnog inspektora upozorena da se moraju pridržavati zakonom propisanih rokova, ovoga puta prosvjetni inspektor je izdao prekršajne naloge pravnom i odgovornom licu škole u iznosu od 4.000 KM – rekli su iz KUIP-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.