RACIONALIZACIJA

Vlada KS želi pod ključ staviti dva zavoda, studenti i sportisti ostaju bez poliklinika

Mogu da razumijem da se ujedine, ali ne i da se ugase, kaže Marić

Zavodi se nalaze na istoj adresi. Avaz

Piše: A. Nalo

13.4.2022

Pod izgovorom racionalizacije Vlada Kantona Sarajevo želi staviti pod ključ Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo, a koji se nalaze na istoj adresi. Ako tu zamisao sprovedu u djelo, to znači da će se studenti i sportisti morati liječiti u drugim zdravstvenim ustanova iako sada imaju sve na jednom mjestu u savremeno opremljenim zavodima.

Toj ideji protivi se Zvonko Marić, šef Kluba poslanika SBB-a u Skupštini KS. Mišljenja je da se to radi bez opravdanog razloga i da se ustvari iza tog krije želja da se oblast zdravstva stavi pod kontrolu.


Marić: Bez opravdanja. Avaz

Alternativna mjesta

- Meni je potpuno nejasno o kojoj vrsti racionalizacije se radi. Ne vidim niti jednog opravdanja za takav potez. Mogu da razumijem da se ta dva zavoda koja se nalaze u istoj zgradi ujedine, ali ne i da se ugase. Međutim, uskratiti pravo studentima i sportistima da se tu liječe i primorati ih da traže alternativna mjesta za preglede je nedopustivo - kazao je Marić.

Istog stava je i Nadžija Bukvić, magistar ekonomije i bivša predsjednica Upravnog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Prema njenim riječima, ovo što želi da uradi Vlada KS je nehumano.

- Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je, zahvaljujući meni i direktorici Žani Pozderac, najvjerovatnije sada najopremljeniji u cijelom Kantonu. Velika je šteta da se zatvori. U statutu piše da se u njemu mogu liječiti studenti, uposlenici i profesori s Univerziteta. Kao predsjednica UO tražila sam da se u nazivu doda i mladi. To znači da bi se tu mogli liječiti i oni koji ne studiraju – rekla je Bukvić.

Prednost je i to, kako ističe, što se sve nalazi na jednom mjestu od socijalnog radnika, neuropsihijatra, laboratorija, koji je donirao ministar Vesko Drljača.


Vratiti zdravstvene kartone

Za Bukvić je jedino prihvatljivo rješenje da se zavodi ujedine kako bi zajedno mogli koristiti opremu. Također, predlaže i to da se svi kartoni studenata i mladih, koji su povučeni u reformi zdravstva, ponovo vrate pod krov ovih zavoda, a koji bi mogli raditi u smjenama.

- Inače, na čelo ovakvih institucija treba imenovati ekonomiste, a ne direktore koji nemaju iskustva i ne poznaju budžet, javne nabavke… - dodala je.


Zatvorena školska poliklinika

Dok je bila na čelu UO, Bukvić je radila kratke sistematske preglede kod mladih u studentskim domovima, a koji ne idu na kontrole. Otkrivene su brojne anomalije.

- To treba nastaviti i bilo bi poželjno da se uradi svakom mladom pacijentu jer imaju opremljen novom opremom oftalmološki kabinet, internistički s dva holtera i još najsavremeniji aparat za srce, stomatološki kabinet ...Također, treba naglasiti da je zatvorena školska poliklinika i da DZ nemaju timove za liječenje mladih – naglasila je Bukvić.


Bukvić: Najopremljeniji kabineti. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.