SKUPŠTINA KS

Zvonko Marić za "Avaz": Prvo jedna, pa druga pauza, obesmislili su rad Skupštine, a građani čekaju

Važne tačke dnevnog reda imamo, važne zakone, davanje saglasnosti Vladi za zaključivanje ugovora o kuporpodaji zemljišta kako bi se otklonile smetnje za infrastrukturne projekte

Marić: Pitamo zbog građana. Avaz

Piše: E. Ma.

29.4.2022

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je jutros nešto iza 10 sati, a na dnevnom redu nalaze se čak 63 tačke.

Iako su na sjednici pojedini zastupnici komentirali kako će razmatranje i diskusija ovih tačaka potrajati, ipak je današnju sjednicu obilježilo više pauza nego konkretnog rada.




Vrijeme džume

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP) nije obrazložio zbog čega je dao prvu pauzu od 20 minuta,

Nakon toga, sjednica je potrajala oko pola sata, pa je Okerić prekinuo Harisa Zahiragića (SDA) zbog džume.

- Morat ću vas prekinuti, kolega. Džuma je, a kolega Stojanović mi već drugi put signalizira da je vrijeme džume, petak je. Sat i 15 minuta pauza - kazao je Okerić.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić u izjavi za portal "Avaza" kazao je sjednica gubi smisao, a, nažalost, građani su na gubitku.


Vladin sat

- Sjednica je počela neuobičajenim redsoljedom, mijenjem redosljeda tačaka dnevnog reda po hitnosti. Imamo i povredu Poslovnika jer Vladin sat, odnosno pitanja i inicijative zastupnika trebaju biti prva tačka dnevnog reda. No, i ovaj put, kao i nekoliko puta do sada, iako smo ukazivali na kršenje Poslovnika, ova tačka je pomjerena za zadnju. Ne pitamo mi zbog nas već zbog građana - naveo je Marić.

Kako je istakao, pauza za džumu potrajat će, a već su mnogi zastupnici komentirali da sjednicu trebaju prekinuti prije iftara.

- Čak se čuju i komentari da će trajati do 16 sati sjednica. Važne tačke dnevnog reda imamo, važne zakone, davanje saglasnosti Vladi za zaključivanje ugovora o kuporpodaji zemljišta kako bi se otklonile smetnje za infrastrukturne projekte - naveo je Marić.

Nakon povratka s pauze za džumu, Mahir Dević (SDA) zatražio je i treću pauzu od pola sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.