PRIPRAVNOST ZA RAD

Potpisane izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u KS

Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu danom potpisivanja

Facebook

D. H.

29.7.2024

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić potpisali su Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima državne službe u Kantonu Sarajevo.

Ovim se naknada za pripravnost za rad utvrđuje u odnosu na osnovnu plaću državnih službenika i namještenika u iznosu: 16 sati radnim danom - sedam posto, te 24 sata subotom, nedeljom i praznikom u koji se ne radi - devet posto.

U slučaju da se u toku trajanja pripravnosti pojavi potreba dolaska na radno mjesto i potreba za radom, takav rad se tretira kao prekovremeni rad i obračunava se i isplaćuje kao prekovremeni rad, odnosno ako se rad obavlja noću, u dane sedmičnog odmora kao i u dane koji su po zakonu državni praznici, obračunava se i isplaćuje i kao noćni rad, rad u dane sedmičnog odmora i državnog praznika.

Državnim službenicima i namještenicima koji, radi dolaska na rad u pripravnosti, ako u tom vremenu nije obezbijeđen javni gradski prevoz, priznaju se troškovi prevoza vlastitim automobilom ili taksi prevozom.

Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu danom potpisivanja, a objaviće se u Službenim novinama Kantona Sarajevo u roku od osam dana od dana potpisivanja, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.