TUZLA

Problem grijanja niko da riješi

Projekt priključenja 75 individualnih objekata na mrežu centralnog grijanja koštao bi skoro dva miliona KM

Ulica se nalazi nedaleko od Trga slobode. E. Skokić

Piše: E. Skokić

11.11.2019

Ogorčeni građani ulice Šeste bosanske brigade u Tuzli upozoravaju nadležne u gradskoj administraciji da se nalaze svega stotinu metara od Trga slobode, a da nisu spojeni na vrelovodnu mrežu.

- Mi, kao građani Mjesne zajednice Slatina, živimo u ulici koja je najzagađenija u Tuzli, možda i više od Bukinja, ali niko ništa ne preduzima da se naš problem riješi – kažu građani ulice Šeste bosanske brigade koji su nam se obratili.


Kupovina pumpi

Svojevremeno su kupovali peći na lož-ulje, potom na ugalj, a trenutno onaj ko je u mogućnosti, kupuje peći na pelet. U međuvremenu im se nudila kupovina toplotnih pumpi, iako je, navode oni, završen projekt toplificiranja ulice.

Mirelja Uljić, šefica Službe za komunalne poslove, ističe kako bi implementacija projekta priključenja 75 individualnih objekata na mrežu centralnog grijanja koštala skoro dva miliona KM.

Prema njenim riječima, spajanje na mrežu moralo bi ići kroz ulicu Kristijana Krekovića pa sve do podstanice, koja ima snagu da pokrije i 75 individualnih stambenih objekata.


Čekanje na dozvole

- Zbog toga smo ponudili mogućnost subvencioniranja energetske efikasnosti i nabavke toplotnih pumpa. Taj bi nas projekt koštao skoro 75.000 KM, odnosno za dvije trećine je jeftiniji. Ako bi se išlo na klasično spajanje na vrelovodnu mrežu, zbog imovinskopravnih odnosa, poučeni ranijim iskustvima, samo na građevinske dozvole čekalo bi se tri godine – kaže Uljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.