RUSIJA

„Sjeverna djetelina“ može primiti 250 vojnika

Jedna je od tri nove ruske baze iznad 75. paralele

Kompleks obojen u boje ruske zastave

Avaz.ba

8.4.2019

Ruska vojna baza naziva „Sjeverna djetelina“ na otoku Koteljni jedna je od najnovijih vojnih ispostava u Rusiji, a smještena je vjerovatno na najmanje gostoljubivom području na planeti. Kompleks u obliku djeteline obojen u boje ruske zastave može smjestiti 250 vojnika i dovoljno zaliha da oni funkcioniraju godinu bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom.  

„Sjeverna djetelina“ smještena je u prostranom krajoliku zasljepljujuće bijele boje i bliže je Aljasci nego Moskvi. Jedna je od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i dio projekta kojim Vladimir Putin želi ustoličiti svoju vojnu snagu širom arktičke obale. Ruska vojska saopćila je da je u posljednjih šest godina sagradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog prolaza na istoku.

Ruska Sjeverna flota uselila se u bazu 2016. godine. Vojno osoblje ne mora se suočiti s oštrim arktičkim vremenskim uvjetima, osim ako nije na dužnosti izvan objekta. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani.

Baza je već opremljena obalnim odbrambenim raketnim sistemom i raketnim sistemom srednjeg dometa Pancir koji je prilagođen arktičkim uvjetima te koji može funkcionirati i na temperaturama do minus 50 stepeni.


Može smjestiti 250 vojnika

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.