TRPEZA

Truhlo meso morskog psa i supa od kravljih pluća: Ovo su najodvratnija jela u Evropi

Hrana. Atlas of Prejudice

Avaz.ba

8.7.2019

Evropska hrana ima vrlo pozitivan međunarodni ugled, međutim, kuhinje na našem kontinentu, također, imaju i poneka ne tako ukusna jela. 

Pisac Janko Tvetkov (Yanko Tsvetkov) u svojoj je knjizi "Atlas of Prejudice 2: Chasing Horizons" objavio kartu Evrope koja prikazuje najodvratnije jelo svake zemlje u Evropi.

Iako su u našoj zemlji neka od ovih jela prilično prihvaćena i jedu se svakodnevno, u knjizi su predstavljena kao najodvratnija na tom području.

Austrija: ragu od telećeg srca (Salon Beuschel)

Balkan: supa od tripica

Bjelorusija: supa od svinjske krvi (Chornaja Poliwka) 

Benelux: domaći prezvuršt (zult, hoofdkaas, preskop, kop or kopvlees)

Danska: jetrena pašteta (Leverpostej)

Češka: supa od kiselog tijesta - žur (Kyselo or krkonošské kyselo)

Engleska, Irska i Wales: crni puding (Black Pudding)

Estonija i Latvija: krvavica (verivorst or vedarai)

Finska: krvave palačinke (veriohukainen, verilätty or verilettu)

Francuska: pačija prsa (Canard à la presse) i žablji krakovi (cuisses de grenouille)

Njemačka: kobasica s goveđim jezikom (Zungenwurst)

Grčka: supa od kravljih pluća

Mađarska: pržene krvavice

Island: truhlo meso morskog psa (Hákarl)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.