Evropska hrana ima vrlo pozitivan međunarodni ugled, međutim, kuhinje na našem kontinentu, također, imaju i poneka ne tako ukusna jela.
Pisac Janko Tvetkov (Yanko Tsvetkov) u svojoj je knjizi "Atlas of Prejudice 2: Chasing Horizons" objavio kartu Evrope koja prikazuje najodvratnije jelo svake zemlje u Evropi.
Iako su u našoj zemlji neka od ovih jela prilično prihvaćena i jedu se svakodnevno, u knjizi su predstavljena kao najodvratnija na tom području.
Austrija: ragu od telećeg srca (Salon Beuschel)
Balkan: supa od tripica
Bjelorusija: supa od svinjske krvi (Chornaja Poliwka)
Benelux: domaći prezvuršt (zult, hoofdkaas, preskop, kop or kopvlees)
Danska: jetrena pašteta (Leverpostej)
Češka: supa od kiselog tijesta - žur (Kyselo or krkonošské kyselo)
Engleska, Irska i Wales: crni puding (Black Pudding)
Estonija i Latvija: krvavica (verivorst or vedarai)
Finska: krvave palačinke (veriohukainen, verilätty or verilettu)
Francuska: pačija prsa (Canard à la presse) i žablji krakovi (cuisses de grenouille)
Njemačka: kobasica s goveđim jezikom (Zungenwurst)
Grčka: supa od kravljih pluća
Mađarska: pržene krvavice
Island: truhlo meso morskog psa (Hákarl)