Nedavno pronađena zbirka ličnih bilježaka, pjesama i recepata Merilin Monro (Marilyn Monroe) otkrila je i nesvakidašnji recept za nadjev - gustu smjesu kojom se mogu puniti razna jela.
U SAD se recept za nadjev uglavnom sastoji iz celera, kobasice, svježeg hljeba i začina. Ali Merilin je koristila sastojke kao što su suho grožđe, kuha jaja i ćureća džigerica.
Zato što je bila udata za Džoa Dimadža (Joe DiMaggio), usvojila je razne italijanske okuse. Ovo objašnjava njeno dodavanje suhog grožđa, pinjola, velike količine parmezana i origana.
Evo šta je od sastojaka potrebno da biste napravili Merilinin nadjev:
- 300 grama hljeba s kiselim tijestom
- 220 g pileće ili ćureće džigerice ili srca
- 220 g mljevene junetine
- 1 supena kašika ulja
- 4 isjeckane stabljike celera
- 1 veliki isjeckani luk
- 2 šoljice isjeckanog peršuna
- 2 isjeckana tvrdo kuhana jaja
- 1 i po šoljica suhog grožđa
- 1 šoljica izrendanog parmezana
- 1 i 1/4 šoljica isjeckanih pinjola ili oraha
- 2 supene kašike origana
- 2 supene kašike ruzmarina
- 2 supene kašike majčine dušice
- 3 lovorova lista
- 1 supena kašika soli
- 1 supena kašika bibera
- 1 supena kašika mažurana, 1 supena kašika sušene žalfije, pola supene kašike muskatnog oraščića, pola supene kašike đumbira.
Priprema:
300 grama hljeba s kiselim tijestom potopite u hladnu vodu na 15 minuta. Potom izvadite hljeb i isjeckajte ga na komadiće. Suho grožđe potopite u vodu na 30 minuta.
Ispržite mljevenu junetinu na srednje jakoj vatri. Kad to završite, u veliku zdjelu ubacite i izmješajte hljeb, junetinu, celer, luk, peršun, jaja, suho grožđe, parmezan i orahe (pinjole).
Preostale sastojke ubacite u manju zdjelu i dodajte posljednji navedeni miks začina i dobro promiješajte.
Sve sastojke rasporedite po plehu.
Pecite nadjev jedan sat na 350 stepeni dok se vrh ne pretvori u zlatnu braon boju. Krajnji rezultat je lijep - raznobojan sa raznim teksturama i vizualijama.