NEDOSTATAK LJUBAVI

Glavna osobina koja otkriva toksične roditelje i njihovo manipulativno ponašanje

Razlog tome je što većina toksičnih roditelja duboko u sebi osjeća sram, kaže terapeut

Oni ne mogu podnijeti pomisao da su učinili nešto loš. Pixabay

D. R.

14.7.2024

Toksični roditelji mogu uzrokovati emocionalnu štetu djeci svojim manipulativnim ponašanjem i nedostatkom podrške. Njihova kontrola, pretjerano kritiziranje i nedostatak ljubavi mogu otežati djeci razvoj samopouzdanja i zdravih odnosa u budućnosti. Međutim, postoji još jedna osobina koja otkriva toksične roditelje. Terapeut Micah Stephens podijelio je "glavni znak" koji ukazuje da je roditelj toksičan.

- Kada toksičnim roditeljima skrenete pažnju na njihovo loše ponašanje, čak i ako to učinite s poštovanjem i na zdrav način, oni će pokušati preokrenuti stvar na vas i učiniti da vi ispadnete problem. Razlog tome je što većina toksičnih roditelja duboko u sebi osjeća sram - rekao je terapeut u nedavnoj objavi na Instagramu.

Zbog tog srama, oni ne mogu podnijeti pomisao da su učinili nešto loše jer im je to izuzetno bolno. Stoga moraju prebaciti krivicu na nekog drugog za svoje loše ponašanje ili napraviti da druga osoba izgleda kao problem kako se ne bi morali suočiti s tim nepodnošljivim sramom, tvrdi Stephens.

- Ako vam se to dogodi, nemojte pokušavati raspravljati s njima o tome ko je u pravu ili ko nije. Najbolje što možete učiniti jest ignorirati njihove pokušaje da vas prikažu kao problem. Jasno im recite što će se dogoditi ako nastave s takvim ponašanjem - zaključio je terapeut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.