DJELUJE UMIRUJUĆE

Dijete kreće u vrtić i traži cuclu: Evo kako da mu pomognete da se tješi bez nje

Isprva dijete može biti uznemireno, razdražljivo ili ljuto

Nemojte naglo ukidati korištenje. Pixabay

Dž. R.

15.8.2024

Mnogo roditelja je pri polasku djeteta u vrtić sigurno čulo "Hoću svoju cuclu" jer ona na djecu djeluje umirujuće.

Drugi način

Ublažava osjećaj straha i samoće i potiče osjećaj ugode i zadovoljstva pa mnogi roditelji odluče ponuditi djetetu cuclu kako bi se lakše dijete samo smirilo. Međutim, kako djeca rastu te se navike vrlo teško odviknuti bez znatnog roditeljskog napora, piše Wish mama.

Cuclu ste vjerojatno uveli kako biste olakšali djetetu da se samo smiri i zaspi, ali vrlo brzo je postala neizostavan rekvizit. Vaše dijete ima osjećaj da se bez nje ne može opustiti, ali zapravo ga samo treba naučiti drugim načinima samoumirivanja i samotješenja.

To je prelazni predmet koji maloj djeci olakšava fazu odvajanja od roditelja. Sada, kad je vaše dijete četverogodišnjak, moglo bi van biti neugodno što pred drugima još uvijek upotrebljava cuclu i mogli biste se zabrinuti kako će to utjecati na njegove zube i govor.

Mozak vašeg djeteta povezao je umirivanje s cuclanjem i ono je postalo navika. Isprva dijete može biti uznemireno, razdražljivo ili ljuto, ali uz česte pohvale jer sve duže može izdržati bez cucle, od te će se navike postupno odviknuti.

Pomoć i ohrabrenje

Razgovarajte s djetetom i objasnite djetetu kako je dovoljno veliko i hrabro da mu cucla više ne treba. Nemojte govoriti: ” cucla je fuj” ili ” S cuclom izgledaš kao mala beba” i slično, kako ga ne bi dodatno frustrirali i zbunili. Neka će se djeca duže odvikavati, neka brže, ali uvijek će trebati vašu pomoć i ohrabrenje.

Prije nego što mu uzmete cuclu, naučite dijete drugim sistemima i načinima samoumirivanja, primjerice plišanom igračkom, pjevušenjem ili razgovorom. Ako je dijete snažno vezano za cuclu idite malim koracima, nagrađujući ga i hvaleći za svaki sat bez cucle i nudeći mu što više aktivnosti za odvraćanje pozornosti.

Dogovorite s djetetom koliko dugo u danu može imati cuclu i gdje, a zatim to postepeno smanjujte. Naprimjer, prvo se možete dogovoriti da se koristi samo u svojoj sobi, a zatim samo dok je u krevetu. Držite je izvan vidokruga, daleko od očiju, što je najbolji način način da se ne misli na nju.

Djeca vole nagradne naljepnice i poklone. Dogovorite se s djetetom da po isteku dogovorenog vremena sve cucle spremi u kutiju i preda je vama, a u zamjenu će ga čekati dogovoreni poklon.

Odaberite trenutak bez velikih promjena i stresova u porodici. Najbolje je kad ste na odmoru ili imate slobodne dane pa možete biti uz dijete kako bi se osjećalo sigurnije i sretnije. Trebat će najmanje dvije sedmice da dijete prestane tražiti dudu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.